Hoe meer alcohol een persoon drinkt, hoe slechter de score op een chirurgische vaardigheidstest.

Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc dat deel uitmaakte van Lowlands Science. Bij personen met een alcoholpromillage van 0,8 promille of hoger zagen de onderzoekers een significant verschil met nuchtere deelnemers. Belangrijk, want in het onderzoek staat ook dat medisch specialisten over het algemeen meer alcohol consumeren dan de algemene bevolking. Bij chirurgen is dit zelfs meer.

Lowlands
Aan de hand van een blaastest bij 1056 Lowlandsbezoekers werd bepaald hoeveel alcohol ze in hun bloed hadden. Jaarlijks staan onderzoekers van het Radboudumc met een andere studie op het festival. ‘We verzinnen altijd speciaal een onderzoek voor Lowlands Science. Die relevant is en ook een beetje ludiek. Het moet namelijk wel leuk zijn voor de deelnemers,’ aldus Annemarie Eek, persvoorlichter van het onderzoek. De deelnemers moesten met een chirurgische haak en grijper ringen van de ene naar de andere kant verplaatsen. Als het alcoholgehalte in het bloed toenam, werden de prestaties van de deelnemers ook slechter.

Regelgeving
Met deze studie willen onderzoekers aantonen dat er strenge richtlijnen nodig zijn omtrent alcoholgebruik voor chirurgen. In Nederland is dat al het geval. Hier moeten chirurgen zich tijdens hun dienst houden aan een zero-tolerance beleid. Als ze oproepbaar staan, moeten ze zich aan dezelfde regels houden als voor het autorijden. ‘Nederland is een net land, we hebben het goed voor elkaar,’ legt eek uit. ‘Bij andere landen zit dat anders. In het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Australië geldt de regel dat chirurgen zelf moeten inschatten of hun alcoholinname hun werk negatief beïnvloedt. Opzichzelfstaand een vage regel.’ Met wat de wetenschappers nu aangetoond hebben hopen ze dat deze landen de regel aanpassen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...