Vandaag de dag is het bijna onvermijdelijk dat jongeren in contact komen met drugs. Experimenteren met bijvoorbeeld blowen lijkt doorgaans geen kwaad te kunnen, maar schijn bedriegt. Het gebruik van hasj en wiet is bepaald niet onschuldig.
Luister naar signalen
Als je kind opstandig gedrag vertoont, hoeft dat niet altijd toe te schrijven te zijn aan normale puberstreken. Luister goed naar de signalen die je opvangt. Jij kent je kind het beste. Wat zegt je intuïtie? Bedenk waarom je jezelf zorgen maakt om je kind. Lijkt het alsof je kind zich anders voelt? Heeft hij onverklaarbare stemmingswisselingen, of vallen er andere dingen op? Als er meerdere tekens wijzen op mogelijk drugsgebruik, is het tijd om het gesprek met je kind aan te gaan.
Wiet beïnvloedt je waarneming
Door het gebruik van wiet veranderen de waarnemingen van je kind. Muziek klinkt bijvoorbeeld anders en de wereld ziet er anders uit. Het gebruik van wiet kan een high gevoel geven, maar brengt je kind ook vaak in een toestand waarin hij suf en onverschillig is. Als je je kind verdenkt dat hij blowt, let dan op of hij vaak dutjes doet, op de bank hangt te niksen, of in een algehele toestand van weerstand is om ‘wat dan ook’ te doen. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat tieners meer slaap nodig hebben dan volwassenen.
Let op afwijkend gedrag
Hoewel de ontspannende effecten van blowen heel fijn kunnen lijken, tast het de (school)prestaties aan. Het vermindert belangrijke cognitieve functies zoals het reactievermogen en het kritisch nadenken. Naarmate er meer geblowd wordt zal dit erger worden. Het kan hierdoor gevaarlijk zijn om activiteiten te ondernemen waarbij concentratie en aandacht vereist zijn. Denk bijvoorbeeld aan brommer- of autorijden. Als je vermoedt dat je kind stoned is van het blowen, let dan op de volgende symptomen:
-
Een vertraagde reactietijd
-
Geen beslissingen kunnen maken
-
Een verslechterd geheugen
-
De neiging om weg te dromen of de draad van het gesprek kwijt te raken
-
Paranoia of irrationele overtuigingen dat hij/zij in gevaar is. (Dit symptoom komt vooral voor bij blowers die al psychische problemen of aanleg daarvoor hebben).
Leer de bijwerkingen van wiet kennen
Let op rode ogen. Rode ogen zijn een van de bekendste bijwerkingen van wietgebruik. Dit komt doordat de wiet de haarvaatjes in de ogen verwijdt. Het is ook mogelijk dat de rook zelf de ogen irriteert, waardoor deze rood worden. De pupillen kunnen ook wijder worden als iemand geblowd heeft.
Vaak zijn jongeren die wiet hebben gebruikt wat ‘lacheriger’ dan normaal. Ze hebben de neiging om te giechelen, ook om dingen die helemaal niet zo grappig zijn. Het kan moeilijk zijn om serieus te blijven in situaties waarin dit wel wordt verwacht. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk dat dat er andere oorzaken zijn voor het lacherige gedrag. Blijf te allen tijde kritisch. Oordeel niet, maar neem de feiten objectief waar.
Als wietgebruik een gewoonte wordt kan het slaappatroon verstoord raken, waardoor je kind overdag langer slaapt en ’s nachts laat opblijft. Als je kind blowt kun je veranderingen in het gedragspatroon opmerken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan veel tijd bij vrienden doorbrengen, naar andere plekken gaan dan normaal of de deur uitgaan op ongebruikelijke tijden.
De afgelopen jaren is wetenschappelijk aangetoond dat wiet de eetlust verhoogt en dat eten lekkerder smaakt. Het kan dus zijn dat de onverzadigde eetlust komt doordat hij stoned is. Door het gebruik van wiet kan je kind ook een droge mond en keel krijgen waardoor er veel water of andere drankjes gedronken worden. Vergeet hierbij niet dat in de tienerjaren de voedingsinname sowieso kan toenemen. Het lichaam ondergaat een snelle groei waardoor er meer gegeten wordt.
Begin een gesprek over het wietgebruik
Ook al zal je zoon of dochter het niet toegeven, jij bent een van de belangrijkste personen in zijn of haar leven. Jullie relatie is een belangrijke factor in de oorzaak van het gedrag van je kind. Probeer eens een stapje terug te nemen en denk objectief na over jullie relatie. Is er iets veranderd de laatste tijd? Is het mogelijk dat je kind zich zo gedraagt als reactie op iets wat er thuis is gebeurd?
Knoop dan eens een gesprek met je kind aan en vraag waarom, waar en wanneer je zoon of dochter blowt. Kies een goed moment, praat er rustig en open over, geef je mening en zeg eerlijk dat je bezorgd bent. Probeer te voorkomen dat emoties de boventoon voeren, veroordeel niet en betrek de mening van je zoon of dochter bij het gesprek.
Esther van Neerven
www.mijnkindisverslaafd.nl
LEES MEER...