De gokindustrie gaat strenger gereguleerd worden. Dat heeft de Tweede Kamer besloten. Er komen onder andere vaste limieten voor hoeveel mensen maximaal per maand kunnen vergokken.

De nieuwe wet zou per 1 oktober 2024 ingaan en moet spelers beter beschermen tegen een verslaving. De Tweede Kamer ging op 7 maart met elkaar in debat over dit onderwerp. Aanleiding hiervoor was een lobbybrief opgesteld door verschillende organisaties waaronder de Nederlandse ggz.

De brief
In de brief vroegen de organisaties om meer preventie, het beter meten van gok-gerelateerde schade, het aanscherpen van beleidsregels voor verantwoord spelen en het verder tegengaan van reclames. Verder pleiten ze voor een interdepartementale aanpak. Dit betekent dat een groep overheidsmedewerkers de taak krijgt om het regeringsbeleid voor te bereiden en ministers hierover te adviseren. Ze hopen dat de gokindustrie zelf ook meer gaat doen om gokkers te beschermen.

De onlinegokmarkt
Het openen van de Nederlandse onlinegokmarkt had als doel mensen van het illegale gokcircuit naar het legale circuit te krijgen. En daarmee spekte men ook de staatskas. In de praktijk heeft het gezorgd voor een forse groei van ongeveer 563.000 spelers. Bij het opstellen van de wet Kanspelen Op Afstand (KOA) is een gedeelte van de Kamer van mening dat er te weinig is nagedacht over de risico’s. Ze twijfelen of de gokbranche voldoende preventiemaatregelen neemt en of ze aan hun ‘zorgplicht’ voldoen.

Conclusie
Minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind heeft, mede op aansporing van de Tweede Kamer, maatregelen genomen. Reclame die niet specifiek is voor de doelgroep wordt stopgezet. Op korte termijn zal vooralsnog niets veranderen omdat de minister graag nog verder in gesprek wil over het onderwerp. Wel is er nog een tweeminutendebat waarin verdere moties ingediend kunnen worden.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...