Verloskundigen bespreken rookgedrag het vaakst

Van alle zorgverleners spreken verloskundigen het vaakst met cliënten over het rookgedrag, zo vertelt de factsheet het bespreken van roken door huisartsen en andere zorgverleners. Met driekwart van de cliënten gaat de verloskundige het gesprek aan over roken. Huisartsen spreken met een derde van hun cliënten over stoppen met roken en bij tandartsen is dit zelfs maar een op de vijf.

Verloskundigen zien het bespreken van roken tijdens de zwangerschap als onderdeel van hun verantwoordelijkheid. Het blijft wel moeilijk voor hen om in te schatten welke vrouwen negatief staan tegenover advies. Medisch specialisten en huisartsen bespreken het rookgedrag het vaakst met laagopgeleiden. Tandartsen voeren dit gesprek het vaakst met hoogopgeleiden. Ook is het zo dat huisartsen en tandartsen het gesprek vaak niet zelf beginnen. De patiënt neemt in deze het voortouw. Medisch specialisten en verloskundigen nemen juist wel zelf het initiatief.

Naast de factsheet van het Trimbos is er ook een update van de richtlijnen. Bij dit bericht staat vermeld dat onderzoek heeft aangetoond dat een gesprek tussen arts en cliënt een positief effect kan hebben op het nicotinegebruik. Een persoonlijk advies van een zorgverlener verhoogt de kans op stoppen met roken bij de cliënt. Het is daarom van belang dat zorgverleners het gesprek aangaan.

Datum: 1/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...