Jens

Vraag Jens
Ik ben Jens, ben 20 jaar en ben sinds zeven maanden clean van een GHB verslaving. Het clean zijn lukt, maar daar heb je dan ook alles mee gezegd. Ik heb heel veel moeite om het ‘gewone’ leven weer op te pakken omdat ik me gewoon kut voel. Ik ga twee keer in de week naar een meeting bij me in de buurt, heb een sponsor en thuis gaat ook weer alles beter. Toch overvalt mij regelmatig de vraag of dit nou alles is.  Ik zit in het tweede jaar van mij studie informatica, dat heb ik weer redelijk op kunnen pikken, maar ik vind helemaal geen aansluiting meer bij mijn medestudenten. Zij wonen allemaal op kamers in Nijmegen en gaan minstens drie avonden in de week op stap. Ik hoef geloof ik niet uit te leggen dat daar emmers alcohol bij gedronken worden. In de kliniek raadden ze mij aan om (voorlopig) niet met hen te gaan stappen. Nee, ik ga braaf naar meetings, studeer of zit thuis met mijn ouders en zusje op de bank. Ik ben 20 en heb het idee dat ik zo met Benidorm Bastards mee kan doen. Wat kan ik doen om in herstel te blijven en toch een leuk leven te hebben dat bij mijn leeftijd past?

Jens, Arnhem

Antwoord counselor Willem Janssen
Bedankt voor je inzending en je vraag. Wij horen vanuit de nazorg vaak dat jongeren hiermee worstelen. Als je alleen hard werkt aan je herstel en je studie maakt dat natuurlijk nog geen compleet leven. Ook op sociaal gebied moet je aansluiting hebben met anderen - het liefst met leeftijdgenoten - om echt van het leven te kunnen genieten.
Aan jou dus de opdracht om leuke dingen te gaan doen met anderen, zonder dat dit gepaard gaat met grote hoeveelheden drank of andere middelen. Veel jongeren die in vroeg herstel zitten kiezen ervoor om aanvankelijk veel dingen te gaan doen met andere jongeren in herstel. Een dagje strand, een avond karten, naar de paintball baan, naar de film, etc. Er zijn vele manieren om samen een leuke tijd te beleven. Zelfs toen je nog gebruikte waren er ongetwijfeld momenten dat je zonder middelen leuke dingen deed. Ga eens na wat die dingen waren en pik het op!

Daarnaast is het van belang dat je je beseft dat je hersens in vroeg herstel van een GHB verslaving nog letterlijk aan het bijkomen zijn. Dit wil zeggen dat er momenten zullen zijn dat er op momenten sprake zal zijn van anhedonie. Eigenlijk betekend dat dat je op die momenten geen plezier kan beleven. Alles lijkt saai en uitzichtloos.  Indien dit als gevolg van GHB gebruik optreedt, gaat het normaliter ook weer met een paar dagen over zolang jij je maar aan je dagelijkse structuur houdt.

Een ander verschijnsel in vroeg herstel is dat je verslaafde of ongezonde deel van je brein veelal vergeet hoe het leven in actieve verslaving was. Verslaafden zijn geneigd om terug te denken aan de geweldige tijden die ze hebben beleefd met middelengebruik, en die te vergelijken met de mindere momenten in herstel.
Uiteraard levert dit een vertekend beeld op. Wees je daar van bewust. Ik wens je heel veel succes met je herstel.

Willem Janssen is senior counselor bij verslavingskliniek SolutionS, in Voorthuizen. Hij deed zijn  opleiding aan de South African College of Applied Psychology in Kaapstad. Hij is zelf sinds acht jaar in herstel van een cocaïne- en alcoholverslaving.
 

Wim Wannet(05. februari 2016)

Beste Jens,

Allereerst respect dat je het al zo lang zonder GHB weet vol te houden. Ik ben wat ouder (45) maar heb ook een jarenlange zeer ernstige GHB-verslaving achter de rug. Ben daardoor alles, maar dan ook echt alles, kwijtgeraakt wat ik daarvoor in ruim 20 jaar had opgebouwd. Ik ben hoogopgeleid (PhD), had grote vriendenkring,  dik salaris, topleven....GHB (ergo: ikzelf) verknalde dit volledig.

Ik mail je even omdat ik jouw herstelvraag ZOOO herken! Ik ben in 2009 in behandeling gegaan voor GHB-verslaving (bij IrisZorg), diverse trajecten goed doorlopen etc., en toch zit ik met dezelfde vraag als jij. Ik kan het rationeel allemaal prima verklaren, maar gevoelsmatig is een ander punt. Ook ik heb het gevoel dat mijn leven niet meer zo mooi en prettig en gaaf was als in de periode dat ik (juist daarvoor) G gebruikte.

Het 'zwarte gat' noemen ze dat. Ik ben best tevreden met hoe het nu gaat, maar het leven nu kan, ondanks gesprekken, begeleiding, CGT, en voor mij zeer zinvolle dagbestedingen, niet tippen aan het 'God'-gevoel wat G me destijds gaf.

Dus geloof me, jij (en ik) zijn by far niet de enigen. En wees trots op jezelf dat je alweer zo'n tijd clean bent...een TV, zeker bij G, ligt snel op de loer, trap er niet in, het levert je uiteindelijk niets op (ik weet, tegen beter weten in ;-)). Onlangs in NL wetensch. onderzoek: 'Kans op TV bij G 2x hoger dan bij welke andere drug dan ook.'

Kortom, je verhaal raakte mij omdat het zeer veel herkenning oproept. Maar weet je, prijs jezelf heeeeel gelukkig dat je nu pas 20 bent, en niet 15 jaar verder als je al veel hebt opgebouwd; dan is de 'collateral damage' v-e-e-l groter (net als het schuldgevoel daar dan weer over).

Nogmaals kerel, hou vol! En al is je wereld nu een zesje-zeventje waard, en met G een 15+, blijf je goed realiseren dat dat laatste wereldje een fake wereld is, puur en alleen gecreëerd door hormoonveranderingen in je hersenen o.i.v. G.

Ik vind het geen probleem als de redactie van LEF jou mijn e-mailadres geeft. Ik ben nu enerzijds ervaringsdeskundige GHB en anderzijds ook (vrijwillig) betrokken bij veel wetenschappelijke verslavingsvraagstukken, waaronder GHB (zie o.a. mijn LinkedIn).

Blijf geloven in jezelf...wellicht ben je net zo eigenwijs als ik, want dat is een groot voordeel in de strijd tegen G ;).

Jens, het ga je goed...enne vooral, take your time!! Herstel na GHB duurt lang, maar uiteindelijk gaat het weer meer gloren aan de horizon.

Wim Wannet (Nijmegen)

LEES MEER...