Hayko

Vraag Hayko
Ik heb mijn vriend zo’n tien jaar geleden leren kennen. We gingen samen veel en vaak uit. Daarbij gebruikten we regelmatig samen drugs. Dat deden we altijd samen op party’s, meestal xtc of MDMA. Later kwam daar GHB bij. Een paar jaar geleden merkte ik dat het bij mijn vriend uit de hand begon te lopen. Hij begon steeds vaker ook alleen en door de week te gebruiken. Uiteindelijk stond niet alleen onze relatie op springen maar ook was hij bezig zijn eigen bedrijfje kapot te maken. Uiteindelijk heeft hij hulp gezocht en gelukkig gevonden. We gaan nu zelden meer uit, en dat vind ik prima. Daar heb ik geen moeite mee. Maar ik vind het jammer dat hij tegenwoordig doet alsof die hele periode die we samen hadden met drugs één grote fout was. Hij vermijdt contact met mensen uit die tijd, en wil er ook niet aan herinnerd worden. Voor mij was die periode echter wél een fijne tijd, en totdat hij in z’n eentje begon te gebruiken, vond ook Arnt het leuk. Kunnen we het nu nooit meer over die eerste tijd hebben? Ergens voel ik me ook schuldig dat ik er bij was toen hij aan het begin van zijn verslaving stond. Hoe maak ik die periode bespreekbaar zonder dat ik zijn herstel of onze relatie in gevaar breng?
Met vriendelijke groet, Hayko (41, Veenendaal)

Antwoord familiecounselor Hans Smith
Arnt leek in de tijd van zijn middelen gebruik in jouw ogen gelukkig. Echter, jij gebruikte de middelen  voor de fun en Arnt gebruikte de middelen als oppepper of demper van zijn gevoel. Toen Arnt zijn probleem erkende en de hulp aanvaardde, was dat voor hem waarschijnlijk een verlossing. Arnt heeft tijdens zijn herstel zichzelf terug gevonden en  afscheid genomen van zijn verleden. De keuze is aan jou om te bepalen of je steeds maar weer terug wilt blikken naar het verleden dat Arnt zo graag achter zich wil laten. Voor hem was dat een periode waarin hij wellicht door een hel  is gegaan. In jullie duurzame relatie is respect voor elkaars meningen  maar vooral ook elkaars gevoel heel belangrijk. 
Heb voor eens en voor altijd een goed gesprek met elkaar over jullie gevoelens bij die tijd. Jij over je schuldgevoel  over het begin van jullie middelen gebruik én jouw gevoel  van de gezamenlijke gebruikers periode, wat voor jou gevoel een fijne tijd was!  Arnt over zijn gevoelens over het verleden. Het zal naar beiden kanten zeer verhelderend werken. Bij wederzijds respect voor elkaars gevoelens, komen jullie daar sterk uit. Dit zal de relatie duurzaam maken. 
Ik wens jullie succes in dat gesprek.

Hans Smith verzorgde familieprogramma’s als ervaringsdeskundige vanaf  2005. Na 2 jarige HBO opleiding counseling en coaching in 2008 een praktijk (VICB) opgezet. Specialisatie is familiecounseling en nazorg in de breedste zin.  Vanaf 2013 als familiecounselor verbonden aan het RTL programma “Verslaafd” van Peter van der Vorst. 

LEES MEER...