Boerenjongens

Ze zijn niet zo onschuldig als ze er uit zien, die boerenjongens. Zeker niet in de stad, wanneer ze uit hun omgeving zijn. Vrolijke boerenjongens, onschuldig in hun soort. Totdat ze ergens in ondergedompeld worden waar ze eigenlijk niet in thuis horen…. Jenever! Nee, echte boerenjongens drinken bier en Beerenburg.

Op het Rembrandsplein werden we vroeg met gejuich ontvangen. Wij boeren uit de Wormer waren goed voor een stevige omzet. We hadden altijd feest en waren spontaan, wellicht toch nog wat onschuldig vergeleken met de rest.

In een onschuldig moment ligt voor mijn verslaving het gevaar op de loer. Zo’n moment dat ik met vriendinnen aan de high-tea zit en een bonbonnetje neem. Terwijl ik het eerste hapje neem, gaat er ergens in mijn hoofd bij de voorste hersenkwab tussen de reseptoren en ander gekwabbel een stemmetje aan de gang. Voordat ik mij er daadwerkelijk bewust van ben heeft dat stemmetje al iets aan mij doorgegeven: “Mmmmm, dit is echt heel lekker, te lekker!” Vervolgens slaan de alarmbellen meteen aan, want als het te lekker is zit er meestal drank in. Ik heb dan een keus, slik ik het hapje door, spuug ik het uit of eet ik de hele bonbon gewoon op?

Zo ook op een terras in Venetie, nadat ik mijn crodino had besteld kwam de ober met de bestelling. Ik  zag wel dat er iets niet klopte maar registreerde dat niet als zodanig. Ik liet namelijk mijn gedachten er over heen gaan: het klopt wel, ik heb namelijk een crodino besteld. Toen ik een slok wilde nemen rook ik, vlak voordat ik het glas aan mijn mond zette, een alcohol lucht.

Het bleek 1 van mijn oude favoriete drankjes te zijn en liep naar de bar om het om te ruilen. In die paar minuten heeft mijn hoofd overuren gemaakt. Neem een slokje joh, niemand ziet het .. Hoe zal het zijn als ik het doe… zou wel drama zijn… nee dat wil ik niet, opzouten met dat stemmetje. Gelukkig nam ik de keus om niet die eerste slok te nemen. Basis van herstel goed geimplementeerd; check je motieven en wees medogenloos eerlijk tegen jezelf.

Het zit bij mij echt in de onschuld van het moment.. Laatst bij een heel sjiek 8 gangen diner, we kregen heerlijke gerechtjes en alcoholvrije cocktails vulden de avond. Het dessert was het verrukkelijkst. Chocolademousse en een soufle uit de oven overgoten met boerenjongens.

Ik begon met de soufle. Mijn waarschuwingsstemmetje lag al te chillen en de boerenjongens zaten er in voor ik er erg in had. Dit was echt te lekker. Daarna kwam mijn bewuste er aan te pas, het keuzemoment. Doe ik net of ik gek ben of laat ik het staan? Mijn bewuste zegt dan: Nee Sas hoe onschuldig het ook lijkt,  het is het begin van het eind. Ik heb hier geen week trek voor over. Niets is wat het lijkt…, ik ben blij dat ik ze heb weten te weerstaan, die onschuldig ogende boerenjongens.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...