Hoe moeilijk is het eigenlijk?

Stoppen met roken, drinken, gokken, harddrugs, eten; hoe moeilijk is het eigenlijk?
Hoe moeilijk was het voor mij? Deze vraag stelt Isa mij als wij het hebben over de enorme worsteling van mensen die zijn gestopt met drinken en die ook na lange tijd nog problemen hebben om het vol te houden. Ook horen wij verhalen van mensen die weer gaan drinken en in hun oude verslavingsgedrag vervallen. 'Voor jou was het best makkelijk om te stoppen en het vol te houden', zegt Isa.

Het verbaast mij dat zij dit zo zegt. Het is helemaal niet makkelijk geweest om een punt achter het drinken te zetten. 'Er is nogal wat aan vooraf gegaan', zeg ik en ik vertel haar hoe ik het heb aangepakt.
De truc is volgens mij, dat je jezelf een goede aanloop moet gunnen. Een aanloop om te wennen aan het idee dat je definitief stopt met drinken.
Hoe vaak heb ik tegen mijzelf gezegd en dat met anderen gedeeld:'morgen stop ik met drinken, alleen vandaag nog even en morgen stop ik echt!'

Natuurlijk gaat dat altijd mis. Morgen wordt overmorgen en zo door. Ik liet het hele idee maar los en zo gaan er weer maanden van zwaar drankgebruik voorbij. Dan volgt er een periode van onthouding om vervolgens wederom te vervallen in overmatig drinken. Gek werd ik er van! Ik kies een datum die een maand of negen verder ligt, een datum die iets voor mij betekent. In mijn geval is het de datum waarop mijn vader enkele jaren daarvoor is overleden. Ik leef er naar toe. Nu hoef ik nog niets en je kan ik mij helemaal lekker te pletter drinken tot die tijd, maar dán is het echt afgelopen.
Dit heeft natuurlijk nog wel het gevaar in zich, dat je tot die tijd veel te veel zou kunnen gaan drinken. Dat is een risico, maar ik vertel hoe ik het heb aangepakt. Pragmatisch dus. Die dag nadert en nadert.
Het is zaak om alle hindernissen van te voren te bedenken: Wat doe ik als mijn lijf schreeuwt om alcohol. Wat doe ik als ik trek krijg, veel trek! Wat doe ik als mijn vrienden zeggen dat ik weer eens een beetje gezellig moet worden. Wat doe ik als ik moe ben, zo moe dat ik in de verleiding kom om te zwichten. Wat doe ik als ik door omstandigheden met werk vreselijk in de stress raak? Wat doe ik als ik op een feestje ben en iedereen aan het drinken is? Deze en andere vragen stel ik mijzelf om het antwoord klaar te hebben als ik in dergelijke situaties terecht kom als ik ben gestopt met drinken.

De tijd die ik heb gesteld heb ik echt nodig gehad om mij voor te bereiden op het omgaan met gevaarlijke momenten, waar de verleiding groot is om te zwichten voor de alcohol. Alle mogelijke situaties heb ik mij voor de geest gehaald, alle denkbare verleidingen heb ik opgeroepen.
In mijn boek beschrijf ik uitgebreid hoe de dag dat ik stopte met drinken verliep en hoe ik de periode erna doorkwam. Ik had mijzelf zoals Odysseus aan de mast gebonden. Het moet, het moet en het moet kláár zijn! Geen weg meer terug, geen smoesjes meer waardoor ik toch weer zou gaan drinken. Niks, nada.
Ik zeg niet tegen mijzelf dat ik nooit meer zal drinken. Dat laat ik open, ik mag drinken als ik het wil, maar ik wil het niet dus ik doe het niet! Het gaat om het nemen van een besluit en dan is het Schluss, basta, punt uit, afgelopen klaar! Gelukkig want het leven is zoveel beter zonder drank.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...