Tijdens het opruimen blader ik door een stapel brieven. Het zijn meestal brieven van oude geliefden. Ik heb ze allemaal bewaard en vraag mij nu af waarom eigenlijk.
Van een aantal brieven wist ik het bestaan niet eens meer, dus die moeten sowieso de prullenbak in. Dat is met alles wat ik nu tegenkom. Dingen waarvan je niet weet dat je ze nog hebt kun je net zo goed weggooien.
Ik bel mijn dochter en vraag haar of zij wat bouwseltjes terug wil die zij ooit in mijn atelier in de Swammerdamstraat heeft gemaakt.
Het zijn leuke objecten; een sandaal van klei met een bandje eroverheen, in de oven gebakken tot een stenen sandaal. Een stier van klei, een badkamertje van karton met een tv op de rand van het bad. Tastbare dingen die ik altijd heb gekoesterd en heb meegenomen bij elke verhuizing. Ze wil het niet terug en ik vraag of zij het goed vindt dat ik het nu toch maar eens opruim. Een ander woord voor wegflikkeren. Het mag en met gemengde gevoelens verdwijnen sandaal, stier en bouwsel in de prullenbak.
Zo gaat het ook met boeken, schetsen die ik afkeur, met oude camera’s en een dubbel -acht filmprojector. Weg ermee.
 
Ik ben aan het opruimen maar ook aan het inpakken. Ik kijk terug op een interessant leven in Amsterdam. Het was bijna altijd intens en met passie. Maar het was ook een lastig leven, met drank, katers, stress en tegelijkertijd hard werken.
Na zeven jaar zonder alcohol en na zes jaar hier in mijn atelier in Amsterdam Noord verhuis ik met Isa naar Portugal. Daar gaan we verder met leven, dus met schilderen, schrijven en exposeren.

Over mijn leven met drank schreef ik een boek. De laatste negen maanden schrijf ik blogs voor Lef. In de blogs heb ik allerlei dingen besproken die te maken hebben met mijn relatie met alcohol. Ik denk dat ik alles heb gezegd. Het proces van drinken, stoppen met drinken en het volhouden om niet te drinken.
Mijn leven is nu op orde, ik heb geen behoefte meer aan drank, ben niet in herstel. Ik ben gewoon klaar met de drank.
En dan is er vooral ook het genot van een leven zonder alcohol. Het voelt als een juk dat van mij af is gevallen. Het leven nu is echter, intenser en waardevoller.

Klaar.

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...