‘Dit wordt niks’

Toen ik op zoek was naar een stageplek, kwam het stagebureau aan zetten met ´Lef´.
Lef? Nooit van gehoord, dacht ik. Maar het zat in Den Bosch en was dus lekker dichtbij. Bovendien schrijf ik – als nagelbijter – niet graag over nagellakjes en als eeuwige-spijkerbroek-met-T-shirt-persoon ook niet over mode. Een maatschappelijk onderwerp moest het worden. Verslaving en herstel leek me prima. Ook al wist ik er weinig van.

Borstel
Ik maakte een afspraak met Jolande en op de afgesproken dag reed ik de straat in. Ik keek eens rond. Geen kantoorpand te zien, dus ik controleerde mijn navigatie. Ja, ik was toch écht in de goede straat. Bij het huisnummer dat me was doorgegeven, belde ik aan. Een kleine vrouw met lang haar en een ronde borstel in haar nog natte pony deed open. Ondanks die borstel herkende ik haar van de foto’s die ik had gevonden op Google. Ik zat dus goed. We spraken wat over het blad, over het onderwerp en over de stage. En toen kreeg ik een rondleiding over de redactie. Of eigenlijk: door het huis van de hoofdredacteur. In een kamer – vroeger een slaapkamer – stonden drie computers. In het kamertje er naast stond er één. ‘Hier wordt Lef gemaakt’, vertelde Jolande trots. ‘Joh, leuk’, was mijn antwoord. Ik was even te verbijsterd om nog wat te zeggen. Dit wordt niks, dacht ik. Wordt hier een blad gemaakt? Ik zat toch wel bij het goede blad? Die mooie glossy die het stagebureau had laten zien? Maar inderdaad, in een hoek van de kamer met de eenzame computer lagen ze, al die glossy’s. Acht verschillende. Aan het negende en tiende nummer zou ik mee gaan werken.

Plekje
Inmiddels is nummer veertien in de maak en heb ik mijn eigen plekje in een van de twee kamertjes gekregen. Die stage werd wel degelijk iets en ik mocht mijn stage uitbreiden met een dienstverband.
Soms is het wat passen en meten, maar we hebben allemaal een computer met word en internet. Eigenlijk heb je als journalist ook niet veel meer nodig. Oké… schrijfblokken en een voicerecorder.
Gelukkig passen die nog net in het kamertje dat wij ons kantoor noemen.

Kankermongool(22. mei 2015)

Kk

LEES MEER...