‘Facebook is net zo verslavend als drugs’

Er is in Groot-Brittannië een onderzoek geweest naar de verslavende werking van social media. En wat blijkt? Facebook is even verslavend als drugs.

Hoe de onderzoekers tot dat resultaat gekomen zijn? Nou, de enige testpersoon bleek tijdens een MRI scan hersenactiviteit te laten zien bij het zien van foto’s van vrienden en likes op Facebook. ‘Wat we zagen, was dat er op dat moment delen in de hersenen werden geactiveerd die emoties en herinneringen op lange termijn verwerken. Dat gevoel zou er voor kunnen zorgen dat Facebook verslavend werkt,’ aldus Dr. Joanne Powell.

Ongenuanceerd, zo stellen verschillende Nederlandse neurowetenschappers.
Anneke Goudriaan, bijzonder hoogleraar Werkingsmechanismen van verslavingsgedrag aan het AMC Amsterdam, zei eerder in Lef: ‘Inderdaad, likes op Facebook activeren hetzelfde hersengebied als drank en drugs. Maar het effect is veel minder sterk.’ Sociale interacties zijn ‘natuurlijke beloners’. Middelen brengen onnatuurlijke stoffen met zich mee, en daardoor wordt het beloningssysteem als het ware platgebombardeerd.
Goudriaan: ‘Ter vergelijking: bij het consumeren van voedsel wordt de output van het beloningscircuit 50 keer verhoogd, bij seks 100 keer. Bij cocaïne is dat 350 keer, en bij speed zelfs 1.200 keer. Dat deze middelen veel sterkere beloners zijn, maakt ze ook verslavender.’

Buiten dat, laten we het hebben over de negatieve gevolgen van een Facebookverslaving.
Zoals neurowetenschapper Roeland Dietvorst in het bericht dat verscheen in de Gelderlander zegt: ‘Je steelt geen geld om je wifi te kunnen betalen.’
Er is niemand die een levercirrose krijgt van retweets, en je huwelijk gaat niet kapot als je tot diep in de nacht langs statusupdates ligt te lezen. Nou goed, misschien wel, maar waarschijnlijk zat het dan al niet helemaal goed.

Het wordt vervelend, dat het woord verslaving zo makkelijk misbruikt wordt.
Verslaafd aan lipgloss, verslaafd aan onderbroeken, verslaafd aan matrasvulling, verslaafd aan denken, verslaafd aan Oreo, verslaafd aan boomknuffelen.
Stop met bagatelliseren. Alsjeblieft.

Ik weet het, ik val opnieuw in herhaling.
Verslaafd aan bloggen over dit onderwerp.

(Bron)

 

Reageer reacties (1)

Tjeerd(17. februari 2016)

Verslaafd of verslaving is misschien niet de meest gelukkige woordkeuze. Zelf vervang ik het vaak door mateloos of mateloosheid. Ja, ik ben een verslaafde. Dat zorgt ervoor dat ik in veel (zo niet alle) dingen mateloos ben. Na het stoppen met drank, drugs, roken, etcetera moest Facebook er bij mij ook aan geloven. Meer dan 15x per dag checken of mijn 500+ 'vrienden' nog iets gepost hadden en/of er nog wat te liken viel...Helaas kan ik met social media ook niet op een gezonde, gematigde manier omgaan. Gecontroleerd gebruik is daarbij (voor mij) ook onmogelijk gebleken. Ach ja, what's next...?!

LEES MEER...