Gemiste kans

‘Het verslavingsnummer’ heet de editie van Volkskrant Magazine van 28 december 2013. Op de cover prijkt een grote roze pil met daarop de tekst: ‘Morgen stop ik’. Onder ‘het verslavingsnummer’ staat geschreven: Bier, botox, sigaretten, coke, liefde, de Action (?), witte wijn, games, sport, gezond leven, heroïne, wiet, televisie, pillen.

Onze hoofdredacteur Jolande werd gevraagd of ze mee wilde werken aan een interview. Natuurlijk, dat doet ze graag in de hoop weer een ietsiepietsie beetje taboe dat op verslaving rust, af te pellen.
 Zónder is zo saai, luidt de kop van het uiteindelijke verslag. Waarop Jolande reageert dat ze zo baalt dat ze heeft meegewerkt aan een artikel (waarvoor ze drie uur is geïnterviewd en waarvan  pakweg vijf minuten op papier is gezet) dat deze kop heeft gekregen. ‘Als er nog onder had gestaan: maar mét was ik nu dood geweest, dan was het anders geweest.’

Zelf heb ik het magazine afgelopen zaterdag met verbazing zitten lezen. Er is een rubriekje: Prettig verslaafd. In dit rubriekje vertelt Ria uit Rijssen dat de Action haar leven heeft overgenomen. De Action ja, die winkel vol hebbedingetjes van een euro. Ria struint elke dag hun website af, op zoek naar dingen die ze na kan maken en op haar eigen blog kan plaatsen. Het is voor haar een sport om dingen eerder op haar eigen site te hebben. Klinkt als een concurrentiestrijd, maar Action helpt haar ook verder op de een of andere manier. Ofzoiets. Buiten dat het een vaag artikel is, stel ik – en ik denk zomaar dat ik niet de enige ben – mezelf de vraag waarom dit in vredesnaam in een ‘verslavingsspecial’ staat.

Een paar pagina’s verderop volgt een artikel met de kop: Wij van AA.
De geïnterviewden staan op de foto, jawel, met een papieren zak over hun hoofd. Hoi taboe! Daar ben je weer. Jammer, we hadden je liever niet meer teruggezien.
In het artikel staat onder andere dat alcohol voor Valerie – een gefingeerde naam in het artikel – jarenlang een manier was om negatieve gevoelens te ontvluchten. Geen woord over de ziekte verslaving. Welnee, dat is veel te veel research…

Volkskrant Magazine heeft op zaterdag zo’n 812.000 lezers. Wij zien deze special over verslaving als een gemiste kans. Het taboe is er in teruggekomen, te weinig deskundigen zijn aan het woord gekomen en verslaving wordt gebagatelliseerd door een achterlijk stukje over een verslaving aan Action troep.

Jammer.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...