Ik Drink Niet (en nee, ik ben niet zwanger)

#IkPas #Blog #1

‘Ik ga mee naar de Rockronde, maar ik drink voorlopig niet meer dus dan ook niet', app ik naar mijn vriendin die sinds kort single is en komende week verhuist naar een appartement bij mij in de buurt. Haar nieuwe woonplaats en vers verworven vrijgezellenstatus luidt ze graag in met veel avonden uit, en ik doe graag met haar mee, maar dan wel alcoholvrij. Ze stuurt tien vraagtekens terug. ‘Ben je zwanger?’ Haar vraag wordt vergezeld door een smiley van een geschrokken gezichtje.

Als ik later dit gesprekje in het kort op Twitter gooi, krijg ik van een andere vriendin de reactie dat ze de vraag niet zo raar vindt. Mijn verbazing stijgt. Dus alleen als je zwanger bent is het normaal om niet te drinken?

Alcohol hoort erbij, is nog altijd de norm in Nederland. En als je niet drinkt, moet je je toch wel enigszins verantwoorden. Tenminste, als je niet verslaafd en in herstel bent. Maar dan nog. Ik sprak er met collega’s over en zij krijgen bijna nooit commentaar als ze niet drinken. Ze leggen uit dat ze verslaafd zijn en daarom niet meer drinken en in de meeste gevallen is de kous daarmee af. Voor mensen die eigenlijk niet echt een 'goede reden' hebben in de ogen van anderen, zijn de reacties vaak niet van de lucht. 

Om de proef op de som te nemen schreef ik me een tijdje geleden in voor de 30 dagen challenge van ikpas.nl die op 2 maart van start gaat.
Mijn doel? Me zoveel mogelijk onder de mensen begeven en reacties zoals ‘ben je zwanger?’ peilen. En erover bloggen natuurlijk. Fris en fruitig. Met een glaasje water naast me.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...