'Natúúrlijk is het verschrikkelijk als Javier drinkt'

Is Javier Guzman teruggevallen? Deze vraag houdt heel Nederland momenteel bezig.
Nou goed, heel Nederland is overdreven, maar er wordt hevig gespeculeerd. Zoals zo vaak als hij onder invloed geweld gebruikte en met de politie in aanraking kwam.
Was hij nu onder invloed? Volgens cabaretier Martijn Koning gisteren bij Pauw wel.
En inderdaad, zoals hij het vertelt kun je eigenlijk maar één conclusie trekken. Maar goed… dit is slechts
één kant van het verhaal.

Op de website van de Telegraaf verscheen de eerste reactie van Guzmans manager Dries Floris. Een reactie waarvan mijn nekharen overeind gingen staan. ‘Javier drinkt in de periode vlak voor zijn show wel eens een drankje, ik zou liegen als dat niet zo is’, staat er geschreven. Verontwaardiging alom hier op de redactie, want het staat er geschreven alsof dat ‘toch helemaal niet uitmaakt’. Voor heel veel mensen niet nee, maar voor een verslaafde man als Javier Guzman is dat zelfs levensgevaarlijk.
Omdat ik me bijna niet voor kon stellen dat Dries Floris hier zo laconiek over kon doen, heb ik hem gebeld. En inderdaad: Telegraaf heeft zijn woorden helemaal verdraaid.

Floris: ‘Javier is verslaafd en een verslaving is niet opgelost als je drie dagen, achttien maanden of honderd jaar niet meer drinkt. Voor Javier is het een dagelijks gevecht en dat is verschrikkelijk. Ja, ik ontken niet dat hij soms drinkt, maar het is echt niet zo dat hij vóór elke show een paar pinten naar binnen hijst. Zo staat het er nu wel, maar dat kán helemaal niet. Het is wel zo dat hij het bij het afscheid nemen van de oude show en het maken van een nieuwe heel erg moeilijk heeft. Hij is gespannen en dan gaat het niet zo goed met hem. En in die periode gaat het soms mis. En dat is vreselijk. Ik zou daar nooit zo laconiek over zijn. We hebben er juist alles aan gedaan om hem van drank en drugs af te houden.’

In Pauw was het een eenzijdig verhaal, omdat Guzman en Floris nog niet wilden reageren.  ‘Wij willen het onderzoek niet in de weg staan’, vertelt Floris. ‘Dat Martijn op deze manier de media heeft opgezocht.. nou ja.. dat moet hij zelf weten. Wij komen binnenkort ook met een verklaring, maar wachten eerst het onderzoek af.’
 
Toegegeven, ik vond Javier er niet opperbest uit zien tijdens het interview voor Lef in juli. Hij kwam gespannen en sombertjes over. Floris beaamt dat. ‘Dat was dus precies in die periode die ik net beschreef.’ Voel ik me dan als journalist ‘voor de gek gehouden’? Dat ik met hem spreek over abstinentie en dat hij me op laat schrijven dat hij ‘niet van plan is ooit nog terug te vallen’, maar ondertussen in diezelfde periode juist wel eens wat gedronken heeft? Ja, in eerste instantie voelde ik me voor de gek gehouden. Een beetje dan. Het is dubbel. Javier is ziek en heeft me vast niet toen ik vertrok uit zitten lachen omdat ‘haha die domme journalist er toch maar mooi ingetrapt is’. Natuurlijk niet. Als hij inderdaad terug is gevallen, dan is dat voor hem nog veel erger dan voor een journalist die iets wat misschien niet helemaal waar is heeft opgeschreven.

Maar dat is – helaas – wel een beetje de algehele tendens. Javier Guzman wordt nu wéér bestempeld als die loser zonder wilskracht waar geen redden meer aan is. Die onder invloed van wat dan ook aan de lopende band mensen bedreigd. Iemand vraagt of Guzman niet ingezet kan worden tegen IS. Ja, lach maar… dat hoort zo bij cabaretiers. Maar hee… dit is helemaal niet om te lachen.

 

 

Reageer reacties (6)

Pim(16. oktober 2014)

Waarom zoveel tekst over vernoedens. Als exen hoeven we niet zo hypig reageren.

Linda van Doorn(16. oktober 2014)

Wat bedoel je daarmee Pim? Ik vind het juist belangrijk dat er niet zomaar wat gezegd of verdraaid wordt in de media, vandaar deze blog.

nico(17. oktober 2014)

Tja de wereld van drank en drugs...het is altijd schimmig en wazig...maar goed er zal echt wel een kern zitten in het verhaal van Koning, en dat Guzmann agressief wordt van drank ..kan me er alles bij voorstellen.

jammer vind ik dat wij als verslaafde weer worden afgeschilderd alszijnde zwak en ziek ....er zijn na,elijk ook mensen zoals ik ...ik heb ook een verslaving en ben nog steeds verslaafd, maar drink wel mijn drankje zij het met mate en voor mij een acceptabel gedrag. Ik drink niet meer dag en nacht en drink ook niet sterke drank , ik drink wijn welke ik verdun met sprite en dat gaat prima.

10 Jaar niet meer gedronken na een verslaving van 20 jaar, en bewust weer gekozen voor het drinken van alcohol, wij wonen nu in Spanje en tja zon warmte en gewoonte .....na 10 jaar ben ik een ander mens geworden die zijn verantwoording weer weet en daar na kan handelen..ook met een drankje...

groetjes Nico

Jeannette Ooink(23. oktober 2014)

Goed verhaal. Dit is de realiteit van een verslaafde!

AbqLfcDolChP(03. september 2021)

jMbkrLgplGzhcdAE

bHEsUnSQcxMeJuKw(03. september 2021)

mrUEScLwuqZBv

LEES MEER...