Sensationele chocoladeletters

‘Lady Gaga was verslaafd aan marihuana’, zo kopte de Telegraaf op vrijdag 8 november. En de onderkop luidde: ‘Lady Gaga is in het afgelopen jaar zwaar verslaafd geweest aan marihuana.’
Collega Jeffrey kwam zijn kantoor uitgestormd. ‘Moeten we niet iets met dat nieuws?’, vroeg hij.
‘Nee’, antwoordde Jolande. ‘Het is inmiddels vier dagen later, dat is mosterd na de maaltijd.’
Wel waren we het er over eens dat er vooral iets over de manier van berichtgeving geschreven moet worden; dat Gaga zwaar verslaafd was aan marihuana blijkt onzin, als je het bericht verder leest. Ze heeft een tijdje heel veel joints gerookt, als zelfmedicatie tegen de pijn die veroorzaakt werd door een breuk in haar heup. Maar dat maakt haar nog niet verslaafd.

De chocoladeletters van de Telegraaf inclusief het taalgebruik, zorgen er nog altijd voor dat veel mensen die krant lezen. Sensatie en sex (seX omdat dat beter verkoopt dan seks) verkopen.
Lady Gaga die zwaaaaaaaar verslaafd was aan marihuana is eigenlijk een soort combi van sensatie en sex.

Maar éigenlijk hè, lieve Telegraaf… Eigenlijk bagatelliseer je met deze kop de verslaving van alle mensen die wél echt verslaafd zijn (geweest) aan marihuana, of alcohol of harddrugs of wat dan ook.
Want als Lady Gaga die een tijdje meerdere joints per dag rookt al verslaafd is, wat is iemand die zijn of haar huis niet meer uitkomt, die middelen verkiest boven de kinderen, die al het geld vergokt heeft of die bijna dood was gegaan aan alcohol- of drugsverslaving dan?
Verslaafd 3.0? Ernstig verslaafd? Verslaafd met een hoofdletter V? Rete-verslaafd?

Van de Telegraaf zijn we deze sensatie wel een beetje gewend. 
Maar de website hln.be maakt het nog wat gekker. Een citaat:
Ook de druk van de roem zorgde mee voor haar verslaving.

Ja hoor… want als je de druk van de roem niet aan kunt, raak je verslaafd. Da’s natuurlijk zo klaar als een klontje. En alle mensen die niet beroemd maar wel verslaafd zijn, zijn zwakkelingen. Die raken zelfs zónder de roem al verslaafd. Watjes.
Gelukkig hebben we Robbie Williams, die in College Tour zei: ‘I was born as an addict and ment to be member of the AA, weather I was famous or not.
Kijk. Hij snapt het. De Engel.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...