Smaakeducatie

#IkPas #Blog #2

Op Twitter raakte ik in gesprek met columniste en eigenaresse van slijterij/wijnhandel de Vuurtoren Petra de Boevere. Ze riep mensen die niet deelnemen aan Ik Pas op om komende maand een glaasje extra te drinken, om de accijnzen op peil te houden. Want 4100 mensen een maand lang geen druppel te laten drinken is volgens haar betuttelend en zet het nuttigen van alcohol in een negatief daglicht.

‘Iemand die begint met proeven, stopt met drinken’, is haar stelling. Educatie, smaaklessen en proeven dus. Want dan ga je minder drinken en meer genieten.
Daar heeft ze een punt. Maar zeg dat maar eens tegen iemand die niet kan stoppen na die eerste twee glaasjes waar hij of zij zo van genoten heeft. De rem is weg, er moet méér alcohol in op dat moment en van proeven is weinig sprake meer. Of zeg het tegen iemand die verslaafd is aan alcohol. ‘Hé, je kunt best drinken hoor! Als je maar goed próeft.’ Iemand die verslaafd is heeft meer aan abstinentie dan aan smaakeducatie, want voor diegene kan alcohol drinken dodelijk zijn.

De actie Ik Pas zou volgens De Boevere een legale bedrijfstak bewust tegenwerken. Op de reactie dat deze legale bedrijfstak best wel eens illegaal had kunnen zijn als alcohol nu pas ‘ontdekt’ was antwoordt ze: ‘Uit de drooglegging in de USA ontstond de maffia. En wat is beter? Mensen die drinken of mensen die elkaar het hoofd afhakken?’

Tja. Wat is beter.. Feit is dat er anno nu jaarlijks alleen in Nederland al  4693* alcoholgerelateerde doden vallen. Door kanker, leverziekten en verkeersongevallen. Alcohol leidt zelden tot een fatale dodelijk aflopende overdosis, maar er werden wel zo’n 5200 mensen met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis.

Matige drinkers zijn daarnaast ook niet ongezonder dan geheelonthouders, stelt De Boevere. De algemene opinie dat alcohol gezond zou zijn voor hart en bloedvaten blijkt uit onderzoek echter maar voor slechts 15 procent van de mensen te gelden. Dit zijn mensen die zijn ‘belast’ met het genotype CETP TaqIB, wat staat voor een transporteiwit dat invloed heeft op het goede HDL Cholesterol.

Natuurlijk. Er is niks mis met een glaasje drinken op zijn tijd en dat is denk ik wat De Boevere wil zeggen. En geniet ervan, als je dat kunt.
Maar er is óók niks mis met NIET drinken en dat is wat Ik Pas wil uitdragen.

 

*Cijfers uit 2013

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...