Herstellend alcoholisten krijgen soms de meest grappige, maar ook onbenullige opmerkingen naar hun hoofd geslingerd. Deze 9 opmerkingen en vragen hoor ik zelf het vaakst. Herken jij ze? Ik hoor graag de grappigste, stomste, of liefste opmerkingen die jij weleens gehoord hebt.

1: ‘Jij drinkt niet? Nooit?’

Als je in de kroeg standaard een glas spa rood bestelt, kun je wachten op de vragen van mede kroeggangers. ‘Je drinkt niet? Maar echt nooit? Als in nooit? Jezus, wat knap! Dat zou ik niet kunnen hoor. Maar je bedoelt echt nooit?’ Nee, ik bedoel inderdaad echt nooit. Kunnen we er nu over ophouden?2: ‘Maar in rode wijn zitten antioxidanten, het is goed voor je.’
Nog zo’n superintelligente opmerking die ik vaak hoor. Alcohol is niet gezond, ook al zitten er misschien wat verdwaalde vitamines in. In jus d’orange zitten ook superveel gezonde dingen, dus dat argument slaat nergens op. Nooit. Nooit? Nooit. Sporten is ook goed voor je. 3: ‘Jij bent echt geen alcoholist, hoor.’
Mensen die deze opmerking maken bedoelen het meestal wel goed. Maar het is een onnodige en kwetsende opmerking. Een klein beetje dom ook. Maar meestal uit een goed hart. 4: ‘Verveel jij je niet kapot?’
Mijn leven stopte niet toen ik stopte met alcohol drinken, mijn leven begon. Al zeg ik er meestal ook wel even bij dat ik me kostelijk vermaakte tot ik dit gesprek begon.5: ‘Ik ben ook nuchter, ik drink maar een of twee drankjes.’
Heel goed dat je probeert om minder alcohol te drinken, maar nuchter is iets heel anders dan maar één of twee drankjes drinken terwijl je geen alcoholist bent. Maar props voor de poging!

6: ‘Ik denk niet dat ik je uitnodig, want jij drinkt niet.’
Deze opmerkingen krijg je (hopelijk) niet vaak, maar het komt voor. Soms omdat mensen ervan uitgaan dat je niet meer naar feestjes wilt, omdat je niet meer kunt drinken en soms omdat zij ongegeneerd willen kunnen drinken en helemaal geen zin hebben in iemand met wie ze rekening moeten houden. Streep deze mensen maar van je buddieslijst.7: ‘Jij drinkt niet? Ik voel met je mee.’
Nergens voor nodig! Ik ben echt gummibeertjes gelukkig en niemand hoeft zich rot voor mij te voelen. Ja, het was vrij heftig toen ik nog dronk. Maar juist nu hoef je geen medelijden met me te hebben. Ik leef pas mee met al die mensen die zich elk weekend weer door hun kater heen worstelen.

8: ‘Nu even rustig aan doen, dan kun je over een paar jaar weer gezellig met ons meedoen.’
Mijn favoriet. Ik vind het zo ontzettend fijn om te weten dat ik over een paar jaar weer stomdronken, stinkend en andere mensen lastig vallend naast jullie kan staan. Dan hoor ik er eindelijk weer bij. Dankjewel! Gewoon nee. 

9: 'Maar hoe doe je dat dan op vakantie?'
Op vakantie? Eh... All Inclusieve hotels zijn heel erg blij met mij? De enige walk of shame die ik tijdens mijn vakantie maak is als ik voor een vol strand van mijn bananenboot ben gelazerd. 

Corrina(25. maart 2015)

Hahahahah ja ik ken het en moet er wel om lachen, nu na 13 jaar pas kan ik hier om gieren, vooral de foto's.

Corrina(25. maart 2015)

Hahahahah ja ik ken het en moet er wel om lachen, nu na 13 jaar pas kan ik hier om gieren, vooral de foto's.

Henny(25. maart 2015)

Heel herkenbaar, maar het doet je goed om te weten dat je niet de enige bent die met lastige opmerkingen te maken heeft. Laatst zei iemand die goede wijn voor haar verjaardag had gekregen, in een overvolle kamer met mensen, tegen me: "Jammer hè dat je niet meer drinkt, kun je niet meegenieten". Het was ongetwijfeld goed bedoeld, maar ik vond het genant.

Lotje Donkers(25. maart 2015)

Hi Henny,

Wat erg! Om zo voor aap gezet te worden in een volle kamer! Ook al bedoelen ze het inderdaad vast niet verkeerd. Je voelt je toch een buitenstaander door zo'n opmerking. 

Groetjes Lotje

Gerrit(25. maart 2015)

Nou, dan hoef ik met jou niet naar de kroeg of gaan stappen .....

Lotje Donkers(25. maart 2015)

Ik ga zelfs heel vaak naar de kroeg, Gerrit. Ik vind het nog steeds fantastisch. 

Julia(28. maart 2015)

"Maar weet je nog, een aantal jaar voor je zo doorsloeg? Toen we altijd gewoon gezellig wat dronken? Toen kon je ook stoppen voordat je jezelf bijna bewusteloos dronk. Je kan nu toch ook gewoon weer na een paar drankjes stoppen?" 

Nee. Want ik weet dat ik niet meer stop zodra ik die eerste druppel tot me neem. 

Kan me overigens wel goed voorstellen dat het voor anderen erg moeilijk voor te stellen is, aangezien ik me de tijd dat ik zelf ook nog dacht "Verslaafd? Ik? Nooit!" nog erg goed kan herinneren. Maar frustrerend en/of kwetsend zijn dergelijke opmerkingen inderdaad af en toe wel. 

nikita(01. mei 2015)

Heel herkenbaar,gToevallig kregen mijn vriend en ik met koningsdag de vraag of we hard gegaan waren.Ons antwoord:Ja keihard,maar zonder drugs of alcohol. Degene die dit vroeg was heel erg onder de indruk,zijn reactie was dan ook:Wooooow!.

Pim(16. juli 2015)

Lotje en fellows,

ik heb het vanaf het begin als volgt gezien en ervaren.

Blijkbaar trigger ik als niet drinker de ander over zijn of haar eigen gebruik. waardoorver talloze opmerkingen, vragen en ongeloof mijn richting uit komen. Soms zelfs out of the bleu: zeg Pim ik heb al een week geen whiskey meer gedronken. 

Voel me nooit aangesproken en dacht en denk ja joh ik ben vrij van alcohol en blijkbaar raak ik iets in jou dat jij daarover moet beginnen. Ik hou mijn boodschap altijd kort, ik drink niet.

 

LEES MEER...