Afhankelijkheid

Mensen met een verslaving zijn afhankelijk van het product waaraan ze verslaafd zijn. Maar ook mensen zonder een verslaving kunnen afhankelijk zijn van iets of iemand.  Je kunt afhankelijk zijn van verpleging, gemeente, uitkering, het weer, voeding of van nachtrust, die je niet krijgt als je buren zich om twee uur ‘s nachts in de Arena wanen met een rockconcert. Je kunt ook afhankelijk zijn van je provider voor telefoon, tv en internet.
Sinds 16 januari ben ik al bezig met Ziggo om digitale tv terug te krijgen in mijn slaapkamer. Het kastje wat ik had is kapot gegaan, dus wilde ik een andere. Hoe moeilijk kan dat zijn? Ik ben nu drie maanden, vele mails en ruim twaalf uur telefoneren verder en heb nog geen digitale tv. Heb ondertussen al drie Ci modules ontvangen, maar die werken bij mij niet. Nadat ik meldde hier vast iets over te schrijven in m’n nieuwe column, wat ze mij afgeraden hebben, kreeg ik dan gisteren eindelijk het goede kastje binnen. Natuurlijk kan ik de afhankelijkheid verbreken, maar daar zitten op dit moment teveel nadelen aan.

Nu ik dit aan het schrijven ben realiseer ik mij dat we van zoveel dingen afhankelijk zijn. Bij een verslaving ‘kies’ je zelf hiervoor. Je neemt zelf je eerste sigaret, je eerste glas alcohol of je eerste snuif. Vaak is het wel zo dat de aanzet hiervoor van buitenaf komt, maar jij bent degene die het neemt. Uitzonderingen daargelaten. Bij mijn alcoholverslaving had ik vaak het gevoel dat ik het zelf helemaal in de hand had, wat natuurlijk totale onzin is.

Ik kreeg van de week een vraag van Facebook, of ik een herinnering van een paar jaar geleden wilde delen. Ik moest even slikken. Was de exacte datum vergeten. Ben nu vier jaar abstinent! Iemand feliciteerde mij, wat knap, al vier jaar, maar voor mij voelt het als pas vier jaar. Ben niet echt trots op wat ik gedaan heb en de gevolgen daarvan. Maar als ik kijk naar hoe ik nu leef, gloei ik van blijdschap. Blij dat ik the monkey on my shoulder eraf geschopt heb en niet meer afhankelijk ben van drank.
En als mijn kastje van Ziggo nu ook gaat doen wat het doen moet ben ik helemaal blij. Hoe afhankelijk kun je zijn hé?                                                                                                                                          

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...