Foute foto’s

's Avonds drinken zoonlief en ik thee. Op het label van het zakje staat een vraag die hij hardop voorleest. Een van die vragen luidt: 'Als je een dag iemand anders kon zijn, wie zou dat zijn?' En elke keer roep ik steevast: een man!

Ik wil zo graag ervaren hoe zo’n wezen doet en vooral denkt omdat ik er niks van snap. Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus, dat is duidelijk, maar ik wil in die geest zitten en snappen waarom ze de dingen doen en niet doen en vooral waarom. Natuurlijk zijn mannen, net als vrouwen, een product van hun opvoeding, maar daar laat ik het verder bij. Opgroeiend naar volwassen zijn, velen blijven toch wat hangen in hun puberteit, ben je toch een zelf gecreëerd manspersoon.

Zo ken ik een aantal mannen die helemaal losgaan in hun app-groepje. Oh, wat liggen ze dubbel als er weer een ranzige foto langs komt. En dan bedoel ik echt pornografisch ranzig. En het rare is, ze bewaren ze. Waarom? Voor eenzame koude donkere nachten? Dat zou ik wel eens willen weten. Ze sturen ze ook weer door, met hun eigen visie en commentaar, wederom waarom? En oh, wat sta je voor lul als je vol trots door je foto’s swiped om je nieuwe auto te laten zien aan een kennis en zijn kind. En dat die laatste dan geschokt aan z’n vader vraagt: 'Wat is dat papa?!' Ik denk dan: deleten die hap. Maar dat doen ze niet, waarom?

Van de zomer, toen ik aan het revalideren was, kregen zoonlief en ik foto’s te zien van een verbouwing. De eigenaar hield krampachtig z’n mobiel vast, ik mocht zelfs niet swipen, en ik dacht; wat mag ik niet zien? Tussen de puinhopen van de verbouwing kwamen verschillende natuurfoto’s langs. Zoonlief riep keihard ieks. 'Kreeg ik toegestuurd.' Ja duh.

Een goede vriendin kwam langs en vertelde dat haar kleinzoon op de telefoon van haar man een spelletje zat te spelen en plots riep; blote billen.
'Ik hoor het steeds vaker', zei die vriendin. 'Het is een verslaving.' Je zou het bijna denken. Ik vraag mij wederom af waarom dit bewaard moet worden. Delete het of sla het op in een aparte map zodat je geen mensen onnodig confronteert.

Mannen denken gemiddeld 19x per dag aan seks en kijken 221x per dag op hun telefoon. Dan begin je een beetje te snappen waarom ze het doen. Ik wil niet alle mannen over een kam scheren hoor, maar het lijkt wel een verslavende trend bij veel mannen.. Je moet wel doorsturen anders ben je minder populair in je app-groepje, vertelde iemand mij. Hij ontvangt er 6 per dag, best zielig vind ik.

Ik wil dus voor een dag man zijn, gewoon om eens in die geest rond te dwalen om te ervaren hoe het manzijn is. Misschien schrik ik enorm, blijf ik in een lachstuip, heb ik medelijden of niet. Ik ga er niet achter komen.

Het regent en begint te schemeren. Zoonlief komt thuis van een lange schooldag. Trots laat hij mij foto’s zien op zijn mobiel. Het zijn foto’s van een creatief tekenproject en een foto van een computerspel die hij kreeg toegestuurd.
Ik glimlach, hij is nog jong en ik kan hem snappen. Nog wel.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...