Goede voornemens

Het nieuwe jaar is begonnen en ik vraag mij af hoeveel mensen goede voornemens hebben. Afvallen, sporten en stoppen met roken staan vaak hoog in de lijstjes. Nu ik dit schrijf realiseer ik mij dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen per 1 januari te stoppen met zijn of haar verslaving. Als je zegt: 'ik neem een sabbatical jaar waarin ik even niet meer gebruik', vinden mensen dat onwijs goed, maar als je zegt: 'per 1 januari stop ik met gebruiken', reageert men lacherig. Waarom vraag ik mij af. Worden ze geconfronteerd met hun eigen zwakte? Ontkenning? Ik heb geen idee. Toen ik nog verslaafd was, keek ik op naar de mensen die een sabbatical namen en meteen was ik van mening dat ik mijn drankgebruik best kon handelen.

Op 4 januari gaan de scholen weer beginnen en gaat het roer om. Een tijd geleden keek ik naar de uitzending Verslaafd op RTL4. Het onderwerp was gameverslaving.  Dat was een heftige uitzending. Ik keek naar mijzelf en hoe vaak ik Candy Crush speelde. Valt mee want na 5 levens verspeeld te hebben moet je lang wachten om weer verder te kunnen. Maar het gamegedrag van zoonlief  baart me zorgen. Helemaal omdat ik een verslavende persoonlijkheid heb en er toch iets van mij in zijn genen zit. En ik denk dat ik het nu nog enigszins kan sturen want ik merk bij hem dat de puberteit al aan zijn deur staat te rammelen. Wens ons sterkte!

Ikzelf heb het voornemen om dit jaar meer aan mijzelf te denken en een hoop zaken los te laten. Een voornemen om niet te drinken heb ik niet, want weer drinken is gewoon not done! Heb zoveel gewonnen en zoveel te verliezen. Waar ik wel over ga denken is mijn rookgedrag. Ik rook bijna 1 pakje per dag en rook alleen buiten. Hoe mooi zou het zijn als ik deze verslaving ook vaarwel kan zeggen. Dit komt veel geloofwaardiger over op zoonlief dan dat ik met een peuk in m’n hand hem ga vertellen dat roken slecht is. Nu acht ik de kans aanwezig dat zoonlief een compromis wil, hij gaat minder gamen en ik ga dan minder roken. Misschien ga ik dit compromis op tafel gooien dan hebben we samen een mooi voornemen voor het nieuwe jaar.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...