Groepsdruk

Zo’n 35 jaar geleden draaide ik mee in het studenten leven van Amsterdam. Ik woonde 3 hoog in een kraakpand in de Pijp. Leren ging mij vrij gemakkelijk af, dus bleef er voldoende tijd over om met mijn medestudenten rond te hangen in de vele studentenkroegen die de stad rijk is. Na college belandden we in de Blaffende vis om velen uren later te eindigen in Dansen bij Jansen. Gelukkig kon ik in die tijd nog redelijk maat houden en kwam ik zonder al te veel valpartijen thuis.

Mobiele telefoons en RTL4 bestonden nog niet en het drugsgebruik beperkte zich tot een joint en af en toe een pilletje xtc. De groepsdruk kon soms heftig zijn. ‘Ah neem nu wat, wij doen het ook.’ Nee, ik durfde niet. Was als de dood controle te verliezen. Iets wat volslagen idioot is omdat het wel eens gebeurde dat ik mij afvroeg hoe ik in Gods naam met m’n dronken kop thuis was gekomen. In de jaren die volgden werd er steeds meer geblowd en ook ik ging overstag. Nerveus lebberde ik mee aan een joint. Ik kreeg een enorme lachkick en trek in vet voedsel. Dus zo stond ik om twee uur . ‘s nachts op het Leidseplein mijn derde broodje shoarma weg te werken terwijl ik helemaal geen shoarma lust!

In de jaren daarna heb ik nog wel eens een joint gerookt, mijn laatste zo’n 24 jaar geleden. En nu is het 2015, ben ik moeder en heb een zoon van bijna elf. En oei wat breekt het angstzweet mij soms uit bij de gedachte dat hij over anderhalf jaar uitvliegt naar het middelbaar onderwijs. Waar de groepsdruk groot is, merkkleding een must, je met een Zeemannetje niet meetelt en drugsgebruik  normaal is. Hoe bereid je je kind hier op voor? Verbieden maakt het spannend en jouw nee is bij een puber een ja. Ik heb een verslavende persoonlijkheid en ben bang dat het ook in zijn genen zit. Experimenteren met drank en drugs kun je niet tegen houden, maar hoe moet je dit als ouder begeleiden? Hoe gevoelig ben je als kind voor groepsdruk en hoe bang ben je om buiten de groep te vallen als je nee zegt? Ik heb mijn zoon in Jip&Janneke taal uitgelegd wat drugs en alcohol zijn en dat mensen verslaafd kunnen worden. Hij weet dat ik deze zomer in Lef heb gestaan, maar is nog net iets te jong om het interview te lezen.  Tegen de tijd dat hij naar de middelbare school gaat en drugs- en drankgebruik ter sprake gaat komen, mag hij het interview lezen en ga ik in gesprek met hem.

Gelukkig zit hij nu nog op de basisschool en maakt zich druk om Minecraft, Mario en zijn fiets en lees ik hem ‘s avonds voor het slapen nog een verhaaltje voor. Van mij mag deze tijd nog heel lang duren.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...