Kerstgedachte

De laatste maand van 2017 is begonnen en bij het schrijven van deze woorden schieten spontaan de tranen in m’n ogen. Ik geef deels de reclame de schuld. Het gezellig Sinterklaasavondje met veel drank en lekkere hapjes, het door je strot geduwde gebeuren om gezellig kerst te vieren met familie rond het gourmetstel en de alcohol die moet vloeien tijdens de jaarwisseling.

December is voor verslaafden in herstel een tricky maand. Ik merk dat sommige gebeurtenissen in je hoofd zitten geprent. Zo dronken we thuis, bij de kerstborrel, de heerlijkste screwdriver ever. Mijn vader stond dan in smoking  te mixen dat het een lieve lust was. Gouden tijden, ook omdat ik het samen met mijn ouders kon vieren.  Mijn ouders zijn er al jaren niet meer, en toch denk ik elk jaar weer aan die screwdriver met veel wodka.

Zoonlief is dit jaar eerste kerstdag bij zijn vader en mag daar aanschuiven aan de volgeladen tafel van mijn ex-schoonfamilie. Ik ben die dag misschien bij mijn lieve vriendin, is nog niet zeker, of alleen met de kat. Ik heb mijzelf een trui cadeau gedaan met de tekst ‘kutkerst’ en ga natuurlijk heel hard huilen bij het zien van al dat ‘gezellige’ familie gedoe en helemaal als de kerstreclame van Merci voorbij komt. En dan komt de opluchting…ik moet helemaal niks!

Ik kan eten wat ik wil, kijken wat ik wil en hoef niet op te zitten en pootjes geven en tig keer vertellen hoe heerlijk er gekookt is. Er is een uitzondering, dat gevoel heb ik bij m’n lieve vriendin niet, daar ben ik ook thuis.
Nu komt het misschien over alsof ik geen kerstliefhebber ben, maar het tegendeel is waar. De kersttijd is gezellig en mijn boompje, met kluit, staat al twee weken heel mooi te wezen. Ben gek op cadeautjes kopen voor ieder die mij lief is. Ook voor de kat.

Zoonlief zucht en is aan het mopperen. Hij is bezig met z’n surprise voor school. Het moet een piano worden en het moet over drie dagen af zijn. We kijken naar een hoopje dozen, zwart papier en wasknijpers die toetsen moeten worden. Ik begin te lachen en we gaan samen aan de slag. De kerstliedjes van de radio maken ons vrolijk en plots realiseer ik mij dat dit moment een ultiem gevoel is van alles wat een kerstgevoel kan zijn.

Ik wens ieder een helder en liefdevol 2018!

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...