Pubertaal

Het is gewoon lente, midden in de winter. De thermometer in mijn tuin tikt de 25 graden aan. Maart is net begonnen. Hoe dan?
Een paar weken geleden in februari vierde ik groots mijn verjaardag in een strandtent. Toen kwamen mijn gasten glibberend en glijdend binnen met -1. Het was een gezellig feest en de alcohol werd goed ingenomen. Speciaal voor mij had men alcoholvrije wijn ingeslagen. Al die alcohol deed mij nada niks en het plezier was er niet echt minder om. Dat mag ook wel want deze maand ben ik al zes jaar alcoholvrij. Het koste mij alleen wat meer tijd om los te komen dan vroeger toen ik nog flink innam.

En nu dus alweer maart. Het einde van Wie is de Mol is in zicht en nog wissel ik nog elke keer van mol. Gelukkig is de Luizenmoeder weer begonnen en liggen zoonlief en ik regelmatig in een deuk. Het werd wat ongemakkelijk toen zoonlief mij vroeg wat Juf Ank precies bedoelde met een frisse lentebries door haar voorbips. Weet hij het echt niet of wil hij mij even zien stuntelen met mijn uitleg? Want de uitspraak dat Roodkapje in een wipje haar pistool uit haar slipje trok snapte hij prima.
Door de Luizenmoeder ben ik er achter gekomen dat ik toch ook wel een curlingouder ben geweest. Nu zoonlief in de puberteit zit is dat minder geworden. Ik betrap mijzelf er wel eens op dat ik aan hem een soort van advies vraag en dan zie je hem groeien.
Op dit moment loopt hij door het huis op zoek naar z’n planga want die is nodig bij het longboarden met de skiellies. Na een totale chaos van zijn kamer gemaakt te hebben, is de planga gevonden. Ik vraag hem hoe laat hij thuis is. Geen reactie. Ik probeer het nu met ‘hoelaat kom je osso g?’ ‘Half 6’, hoor ik nog net als de poort dicht slaat.

Tja, pubers met hun straattaal. Natuurlijk hadden wij vroeger ook bepaalde woorden waar onze ouders de wenkbrauwen bij fronsten, maar nu is de straattaal onder invloed van veel culturen best ingewikkeld en snap ik er weinig van of spreek de woorden verkeerd uit. Maar er is hoop: er is een app waarmee je precies kunt vertalen wat je puber allemaal zegt. Mijn leraar Nederlands zei ooit tegen mijn moeder; er komt een tijd dat de Nederlandse taal verdwijnt en er alleen nog maar rare woorden uitgesproken worden. Ik ben bang dat hij gelijk gaat krijgen en dat is geen prank maar behoorlijk fayah!

Reageer reacties (0)
LEES MEER...