Blijf jij het stuur in handen houden?

Verslavingsproblematiek is ernstige problematiek. Het is niet iets van je kind alleen. Het is iets van het hele gezin. Heb je een kind met een verslaving, dan is er ook voor jou als ouder behoorlijk wat werk aan de winkel. Het is belangrijk dat jij leert hoe je het beste met een kind met een verslaving om kunt gaan. Leer niet alleen wat je wel moet doen, maar ook wat je niet moet doen.

Laat je kind zelf sturen
Ouders van een kind met een verslaving hebben vaak de neiging om vanuit het ouderlijk instinct hun kind uit de door zichzelf aangerichte ramp te redden. Je stemt je gedrag, gedachten en gevoelens af op dat van je kind, maar dat is nu juist de grote valkuil. Je wilt je kind dolgraag helpen, maar door het redden van je kind ontneem je hem juist zijn eigen verantwoordelijkheid. Hij blijft hierdoor afhankelijk. Je kind zal moeten leren om zijn eigen stuur in handen te nemen. Blijf jij de rijinstructeur die achter zijn stuur blijft zitten, dan ontneem je je kind de kans om te leren. Zorg dat je hoogstens de rijinstructeur bent die af en toe een beetje bij remt.

Verslaafd aan de verslaving
De reddende reactie van de ouder geeft onbedoeld de gelegenheid om het probleemgedrag voort te zetten. Ouders gaan soms zo op de problemen van hun kind in, dat ze geen tijd meer hebben om voor zichzelf te zorgen. Ze wijden zich vaak volledig en dikwijls op ongezonde wijze aan de zorg van hun kind. Sommigen blijven geven totdat ze uiteindelijk echt niet meer verder kunnen en volledig instorten. Ze zijn verslaafd aan de verslaving van hun kind. Deze ouder verliest het uiteindelijk van zichzelf, met het risico op depressie en lichamelijke ziekte tot gevolg.

Laat het stuur los
Als ouder is het niet jouw taak om de verantwoordelijkheid van je kind over te nemen. Het is jouw taak om je kind de mogelijkheid te bieden zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen. Doe dit door je kind verantwoordelijk te maken voor zijn eigen doen en laten. Ook een kind met een verslaving is in staat om goed voor zichzelf te zorgen. Wil je thuis een cultuur van betrokkenheid creëren, dan moet je ervoor zorgen dat je zelf het gedrag laat zien dat je van je kinderen verwacht. Op dit moment lijkt het misschien onmogelijk, maar als jij het stuur op verantwoorde wijze uit handen geeft, komen jij en je kind er sterker uit.

Ben jij een ouder die zich voor alles en iedereen verantwoordelijk voelt en zich wegcijfert voor je kind? Besluit dan om het vanaf nu anders te gaan doen. Ik help je daarbij. Vraag hier een gratis sessie aan.

Esther van Neerven
www.mijnkindisverslaafd.nl

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...