Mijn kind gebruikt drugs: de emotionele belasting

Naasten van verslaafden hebben vaker last van psychische klachten en melden zichzelf vaker ziek op hun werk. Ze hebben bovendien vaak meer behoefte aan steun uit hun omgeving dan dat ze daadwerkelijk krijgen. Door de zware belasting en soms geïsoleerde positie, lopen zij een matig tot sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van een depressie of angststoornis. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut. Ook voor de ouders van een verslaafd kind gaat dit op.

Tijd, geld en energie
Zorgen voor je kind is mooi en kan veel voldoening geven, maar het kan ook zijn dat de zorg geen resultaat oplevert en dat alles steeds maar weer mis gaat. Bij de zorg voor een kind met een drugsverslaving is dat vaak het geval. Hoe vaker het misgaat, hoe zwaarder de belasting wordt voor de ouder. Die belasting kan uit verschillende dingen bestaan. De zorg kost ontzettend veel tijd, geld of energie. Je let er bijvoorbeeld continu op waar je kind zich mee bezighoudt, je moet je kind steeds maar weer stimuleren om naar school of werk te gaan of je betaalt zijn schulden. Sommige ouders hebben het gevoel dat ze altijd beschikbaar moeten zijn. Dat is slopend. Fysiek, maar vooral ook mentaal.

Zware emotionele belasting
Veel ouders van kinderen die drugs gebruiken kampen met verdriet, een gevoel van onmacht, schuldgevoelens en frustratie. Ze komen vaak niet toe aan het uiten van deze gevoelens omdat hun aandacht vooral uitgaat naar de zorg voor het verslaafde kind. Een herkenbare neiging is dat ouders problemen blijven ontkennen en blijven hopen dat de situatie niet meer is dan een boze droom.

Moeilijk contact
Door de verslavingsproblemen kan je kind extreem gedrag gaan vertonen. Hij kan zich bijvoorbeeld agressief, wantrouwend of juist heel teruggetrokken opstellen. Dit kan ertoe leiden dat het contact moeizaam verloopt, dat het steeds weer uitloopt op conflicten of dat het contact in het ergste geval helemaal verbroken wordt.
Gebruikt je kind drugs, dan ervaar je veel zorgen en heb je vragen over de toekomst.Waar vind ik goede hulp voor mijn kind? Hoe kan ik ondanks de zorg voor mijn kind mijn eigen leven leiden? Hoe komt mijn kind van zijn schulden af? Wie over zulke vragen piekert, leeft voortduren onder invloed van stress.

Blijf in balans
Om de zorg voor een kind met een drugsverslaving aan te kunnen, is het belangrijk om een goede balans te vinden tussen je draagkracht en je draaglast. In een ideale situatie zijn draagkracht en draaglast in balans. Als het goed met je gaat en je tevreden bent over je leven, dan zijn deze twee dingen in evenwicht. Als er veel dingen misgaan kun je de balans tussen draagkracht en draaglast kwijtraken.

De basis voor draagkracht is goed zorgen voor jezelf. Om genoeg energie te hebben en om er voor je kind te kunnen zijn, is het belangrijk om je eigen batterij regelmatig op te laden. Zorg voor beweging, ontspanning en genoeg slaap. Ga eropuit en doe leuke dingen met anderen. Is het moeilijk om te bedenken wat je voor jezelf wilt doen? Denk dan terug aan de dingen die je deed voordat je kind verslaafd was. Wat vond je leuk? Welke hobby’s had je? Waarvan kwam je tot rust en waar kreeg je energie van? Probeer, hoe moeilijk het misschien ook is, om deze dingen weer op te pakken. Je draagkracht zal groter worden en de mentale impact van je draaglast zal afnemen, met minder psychische klachten tot gevolg.

www.mijnkindisverslaafd.nl

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...