Eenvoud en balans

Volgens een oud Indiaas verhaal wilde Shiva de waarheid verbergen en zei: 'Ik wil  het leven van de mensen interessant maken. De plaats waar ik de waarheid  zal verbergen is in hun hart, want ze zullen overal zoeken, maar pas na lang zoeken ontdekken dat de waarheid in hun hart zit.' De oude Mayas begroetten elkaar met 'In La Kesh' wat betekent: Jij bent een ander mij, ik ben een ander jou. De hele Joodse Thora bestaat eigenlijk maar uit één zin: Wat jij verafschuwt, doe dat ook je naaste niet. De rest is commentaar. De Islam zegt: 'Niemand van jullie is gelovig, zolang hij niet voor zijn broeder wenst wat hij ook voor zich zelf wenst.' Het Christendom zegt: 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.'

Zomaar een paar zinnetjes van de Boeddhistische scheurkalender van de laatste paar dagen. Vervang Shiva, Jaweh, Allah of God door Hogere Macht en je bent dicht bij de essentie van ons programma. En het is en blijft voor mij van groot belang daar dichtbij te blijven. Niet altijd gemakkelijk, soms lastig dat realiseerde ik mij vanochtend ineens.

Het is druk hier op de Herstellerij, veel fellows van allerlei pluimage en allemaal met hun eigen stokpaardjes en voorkeuren. Transcendentale Meditatie, Non Dualiteit, OM Harmonics, DSM systematiek en nog veel meer. Er moet ook veel gebeuren in het huishouden, de tuinen, het eten als je met z'n tienen bent. Als ik dan mijn hoofd zijn gang laat gaan, ga ik me overal mee bemoeien en in verdiepen. Proberen te begrijpen wat onbegrijpelijk is. Maar mijn hart weet wat waar en wat belangrijk is. Mijn hoofd maakt onderscheid tussen ik en zij, werpt vragen op, schept onrust en wil weten, organiseren en controleren. De hoogste tijd om weer eens wat langer en vaker naar de stem van mijn hart, mijn intuïtie te luisteren. Luisteren naar mijn woordeloze gevoelens. Soms hoor ik dan een zachte kalmerende stem die me laat weten dat alles goed komt.

Wij verslaafden in herstel moeten spanningen, drukte, problemen, onrust en zelfs kleine irritaties mijden. Die lijden alleen maar terug naar gebruik. De laatste weken zijn helaas weer een aantal intieme vrienden, fellows en fella's teruggevallen omdat zij deze eenvoudige wijsheid botweg aan hun laars lapten. Dát kunnen we ons niet veroorloven, willen we ook eigenlijk niet maar doen we toch omdat verlangens, begeertes, ego altijd aanwezig blijven en op hun kans wachten. Maar vergeet één ding niet. Floor verwoordde dat kortgeleden heel mooi. 'Een terugval overkomt je niet, die wordt gemaakt.'
Toen ik dat las voelde ik dat het voor mij ook weer tijd was om terug te keren naar de basis van ons programma. Naar eenvoud en balans, uit het hoofd en naar het hart.

Het is weer juli, bij onze AA de maand van stap 7 – de stap van de Nederigheid. Een verkeerd begrepen woord in het Nederlands, zelf gebruik ik liever de woorden bescheidenheid of dienstbaarheid. Met nederigheid wordt eigenlijk bedoeld acceptatie, acceptatie van wie en wat je bent, van het leven zoals het komt en van jouw rolletje in dat leven. Leven vanuit je hart, daar waar de waarheid en de eenvoud wonen.

En verder nog op de Herstellerij; is het al 7 weken droog, heerst er een canicule, een hittegolf die de aarde verschroeit en onze moestuin bepaald geen goed doet; maak ik elke dag mee hoe fellows elkaar helpen. Je hoeft het niet alleen te doen, deel je zorgen en pijn, deel wat jou geholpen heeft. Self therapy is not that therapeutic after all, we need to take advantage of one addict helping another, las ik vanochtend in Just for Today. En dat is wat ik hier dagelijks om me heen hoor en zie. Dát is die stem van het hart, die de waarheid gevonden heeft door in zich zelf te zoeken, de weg terug naar Eenvoud en Balans.

Fijne Zomer.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...