Geen sigaretje meer vandaag

Het is vandaag 10 juli en ik heb al meer dan twee maanden niet meer gerookt. Op 1 mei 2019 ben ik gestopt. Ik liep al veel langer rond met het idee om te stoppen, maar elke keer 'kwam er weer iets tussen'.

De eerste sigaret stak ik op nadat ik op mijn 18e mijn rijbewijs had gekregen. Ik heb dus bijna 50 jaar gerookt. Met tussenpozen weliswaar en tussen mijn 42e en 56e alleen maar tussen oktober en april omdat ik in het voorjaar en de zomer behoorlijk fanatiek fietste. Maar toch heb ik mijn longen en andere organen tientallen jaren op veel vuiligheid getrakteerd. Terwijl ik heel goed wist hoe slecht en schadelijk dat was. Maar ja, een verslaving is een verslaving en een verslaafde blijft een verslaafde.

De laatste paar jaar begon dat toch te knagen. Vaak ben ik van plan geweest te stoppen en even zo vaak heb ik dat toch niet gedaan. Ik bagatelliseerde mijn rookgedrag. Ik fietste toch driemaal in de week. Ik rookte toch maar één of hooguit twee pakjes per week. Nooit meer dan tien sigaretten per dag, tenzij Feyenoord weer eens een belangrijke wedstrijd speelde natuurlijk...

En opeens ergens eind april was het over, of beter was het zover en nam ik impulsief het besluit te stoppen en daarbij ons 12 stappenprogramma voor te gebruiken. Onvoorbereid stopte ik met het idee dat ik altijd nog die wonderpil, Champix of pleisters kon gaan gebruiken. Op 27 april stopte ik, rookte op 29 april nog een peuk van een kennis maar vanaf 1 mei was dat ook afgelopen. De eerste 5 dagen waren lastig, zwaar zelfs. Dacht ik obsessief aan sigaretten, was ik chagrijnig en snel geïrriteerd. Meed ik de plekken waar ik voorheen rookte en vooral de plekken waar je ze kon kopen. Dat heb ik zo anderhalve maand gedaan en die hele tijd heb ik mezelf ook voorgehouden dat roken smerig was en dat dat sigaretje na het avondeten de smaak van het eten verpestte. En zeker niet een welverdiende beloning was.

En nu zo'n 70 dagen later heb ik vrijwel nooit meer zin in een sigaret, denk ik er ook niet vaak meer aan. Behalve als ik met ons 12 stappenprogramma bezig ben. Dan dacht en denk ik altijd na over mijn alcoholmisbruik en nu dus ook over mijn rookgedrag.

Twee vliegen in één klap. Ik juich natuurlijk nog niet maar heb wel goede hoop dat ik na de alcohol ook het roken achter me heb gelaten. In elk geval voor vandaag. Nog een actieve verslaving minder en dat voelt eigenlijk best heel goed.  Als ik nu op mijn racefiets ga toeren, is er geen gehijg meer te horen en voel ik me echt een stuk gezonder. Al merk ik natuurlijk wel dat de benen ouder zijn geworden en de spiermassa wat dunner. Helaas dat is de leeftijd en dat gevecht met de tijd is niet te winnen, zelfs niet met ons 12 stappenprogramma.

En verder nog op de Herstellerij; Is het alweer bijna 6 weken helemaal droog, wordt het gras bruin, groeit de moestuin gelukkig wel lekker door, zijn alle aalbessen al weer geoogst, hangen de appel, peren en perzik bomen mooi vol en zwemt Badur elke dag weer in het meertje hier vlakbij.

Tot een volgende keer maar weer

Anita & Hans Rijneveld
www.de-eenvoud.com

Reageer reacties (0)
LEES MEER...