Goede tijden, slechte tijden

In mijn vorige blog schreef ik over het loslaten van de controle en de verschuiving naar leven vanuit geloof en vertrouwen. Dat was gemakkelijk toen; Goede Tijden.

Zo'n dag of tien geleden kreeg ik te horen dat ik prostaatkanker heb. Dat ik binnen twee of drie maanden 'geholpen' moet worden. Nu weet ik ook wel dat de meeste mannen doodgaan mét prostaatkanker en niet aan prostaatkanker.

Maar toch, het waren ineens geen goede tijden meer. Toen ik diezelfde avond naar mijn AA groep in Montlucon ging, ben ik eerst de grote Petrus kerk binnengegaan. Voor het aangezicht van de Madonna ging ik zitten en ik heb gebeden zoals ik eigenlijk elke dag wel doe. Om kracht en de moed om kalm verder te gaan, om te accepteren wat ik liever niet wilde hebben. En dat werkte.

Ik ben christelijk opgevoed, maar door ons reiszame leven ben ik in contact gekomen met vele andere godsdiensten; van animisme tot boeddhisme en ook de islam. Veel heb ik daar niet mee gedaan, behalve mijn schouders ophalen. Tot ik in augustus 2011 in SolutionS terecht kwam en me moest overgeven aan een Hogere Macht. 'Fake it until you make it', werd er bij gezegd.

De eerste stap van de reis door het 12 stappenprogramma, een reis die nu al bijna 7 jaar duurt en die me steeds dichter brengt bij degene of datgene wat ik in essentie ben. Mijn HM heeft voor mij een diepe betekenis gekregen, het omvat alles. Niet alleen alle goden en godsdiensten, maar ook de natuur, de natuurwetten, de flora, de fauna, alles wat leeft, alle materie en ik ben daar onderdeel van. Mijn HM is overal om mij heen, met mij en in mij. Dat wéét ik, dat geloof ik, dat voel ik. I faked it until I made it.

Die Hogere Macht, dat hele programma van ons, werkt óók in slechte(re) tijden. Het geeft kracht, moed, hoop, dankbaarheid, nederigheid en nog veel meer. Ook op die momenten dat je dat het meeste nodig hebt. In Goede Tijden en in Slechte Tijden.

Verder nog op de Herstellerij. Zindert het van de hitte, levert de moestuin heel veel op, eten we dus dagelijks uit eigen tuin, leggen de kippen weer elke dag een ei en gaat Badur bijna elke dag zwemmen. We zijn gelukkig, eenvoud loont. Tot een volgende keer,

Hans & Anita Rijneveld
www.de-eenvoud.com
+33 473 522369

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...