Herfst – Loslaten & Beknoppen

Van de ene op de andere dag is het hier herfst geworden. Koude nachten, frisse ochtenden, zonnige middagen en steeds sneller invallende duisternis. De oogsttijd is dan ook aangebroken. Appels, peren, kweeperen, amandelen, walnoten, tomaten, hazelnoten, pompoenen, de natuur geeft in overvloed. De bladeren beginnen te dwarrelen en daar waar mijn hoofd zegt 'loslaten wat je niet meer nodig hebt' groeit mijn gevoel van weerstand tegen deze verandering.. Zoals bijna elke verandering is ook deze in het begin gevoelsmatig gewoon ongewenst, ik ben kennelijk nog niet toe aan het gevoel van de winter blues. Goede oefening in acceptatie want de komst van de winter is onvermijdelijk. Net zo als je erop kan vertrouwen dat het daarna ook weer voorjaar en zomer komt. Maar toch het blijft wat lastig.

Overgave, Acceptatie, Bereidwilligheid, Vertrouwen, Eerlijkheid en Nederigheid, de sleutelwoorden uit ons programma en de principes waar omheen én waarop ons leven draait.
Ik weet het; iets soortgelijks heb ik al eens geschreven. Vorig jaar en het jaar ervoor, maar ja wie met de seizoenen leeft, leeft met de regelmaat van de herhaling. De kracht van herhaling gebruiken we elke dag. Alleen voor vandaag.

Maar de herfst is meer dan loslaten wat je niet meer nodig hebt, het is ook een voorbereiding op het nieuwe groeiseizoen. Alle planten en bomen maken juist in dit seizoen de knoppen al aan voor volgend jaar. Gewoon omdat ze willen blijven groeien en om te groeien moet je bloeien. Groei, de diepe wens om te blijven groeien, is in mijn ogen de essentie van een duurzaam herstel. Niet dat ik weet in welke richting ik wil groeien of met welke kleur ik wil bloeien. Dat is het mooie van duurzaam herstel, groei en bloei blijven onvoorspelbaar omdat juist dát overgegeven is aan onze Hogere Macht, van God zoals ik deze persoonlijk aanvaard. Je hoeft zelf alleen maar bereidwillig te zijn, bereid om knoppen te (laten) maken, open te staan voor spirituele groei en te zien wat er op je pad komt. Bereidwilligheid is hierbij het sleutelwoord, de rest is in Gods hand. Wie mij 5 jaar geleden gezegd zou hebben dat ik dit soort zinnen nog eens op papier zou zetten, zou ik voor gek hebben verklaard. Dus misschien valt het toch wel mee met mijn weerstand tegen verandering.

En verder nog op de Herstellerij. Zijn we blij met een toenemend aantal langverblijvers, blij met de meetings die we samen hebben, blij met het stappenwerk dat we samen doen. Samen oogsten, groentes en fruit inmaken, appelmoes maken en de boerenkool vertroetelen. Maar ook de karpers uit het meertje voor de deur voorzichtig vangen en verhuizen naar het veel grotere en diepere zwemmeer in het dal. Omdat het meertje voor de deur nog maar 30 cm water heeft door de aanhoudende droogte. Onze bereidwilligheid is werkelijk enorm.

Tot een volgende keer maar weer,

Anita&Hans
www.de-eenvoud.com

Reageer reacties (0)
LEES MEER...