Levensvreugde - Joie de Vivre

In Nederland staan Fransen bekend als levenskunstenaars. In Frankrijk staan Nederlanders bekend als barbaren. We wonen hier nu ruim 4 jaar, dus zitten nog midden in die transformatie van barbaar naar levenskunstenaar. Maar volgens mij leren we snel, en dat heeft alles te maken met mijn herstel. Dat is ook een transformatie van een destructieve, egoïstische barbaar naar een positief denkende, goed gehumeurde levenskunstenaar.

Natuurlijk val ik nog wel eens terug in oud gedrag, maar steeds minder regelmatig. En natuurlijk heb ik nog wel te maken met onverwachte stemmingswisselingen. Net als het weer in het voorjaar hier trouwens.. Maandag in korte broek op de fiets, meezingend met boven mijn hoofd buitelende leeuweriken. Woensdag in de hagel koeienstront uitrijden over de groentebedden en onder de fruitbomen. Het kan verkeren. Over een week of drie de prei, bieten, pompoenen, tuinbonen, andijvie en weet ik wat nog meer weer planten. Meedeinen op het ritme van de natuur, voelen dat je onderdeel bent van een groter geheel, dát is wat het leven hier zo aantrekkelijk maakt. De zekerheid dat de lente en de zomer, maar ook de herfst en de winter weer komen. Maar ook de onvoorspelbare wisselingen die de pruimenbloesem weer doet bevriezen of de bloesemknoppen van de kersenbomen doet waaien.

Die wisselvalligheden van de natuur hebben veel overeenkomst met de stemmingswisselingen van herstellenden. Na de eerste weken op een roze wolk, komen de weken of zelfs maanden vol twijfel. Ga ik het redden of niet? Gaat het me lukken mijn leven opnieuw in te richten? Zal het leven zonder middelen me wel bevallen?

Vorige keer schreef ik over zwaarmoedigheid, somberte, eenzaamheid en depressie. Dat veel herstellenden en dan zeker vroeg herstellenden daar vaak onder gebukt gaan. Maar ook dat we bezig waren met een zoektocht naar een aanpak om op de Herstellerij daar iets tegenover te zetten. Een programma vol met positiviteit en activiteit, vol levensvreugde, de Joie de Vivre weken. Weken waarin je je kan onderdompelen in enthousiasme en positieve energie, waarin je met lotgenoten plezier kan maken en weer leren genieten van alles wat het leven te bieden heeft. Fietsen, wandelen, mediteren, yoga, vissen, zingen, koken, muziek maken en praten over ons gezamenlijke herstel. Prioriteit nummer één, ook hier of beter juist hier.

Die zoektocht is nog niet klaar, maar we zijn al wel zo ver gevorderd dat we de onderdelen daarvan durven aan te bieden gedurende de Joie de Vivre weken die we weer van 1 juni tot 1 oktober op de Herstellerij organiseren.  Iedereen, herstellenden, hun partners, hun kinderen en hun vrienden, is welkom mits je je aan de huisregels houd natuurlijk. Voor € 38 per dag krijg je een bed, een bad en wat brood. Maar vooral plezier en levensvreugde want daar gaat het in het leven en zeker in herstel juist om.

Wij zijn zelf weliswaar van 5 juni tot 18 augustus in Indonesië, maar Saskia Nadort is vanaf 22 mei aanwezig om alles in goede banen te leiden. Hermien Gijsbers springt in in de week dat Saskia naar Hamburg gaat. Vanaf eind augustus pakken wij de draad dan weer op. Voorbereiden op herfst en winter, ook van die zekerheidjes.

En verder nog op de Herstellerij; kan  ik nog 15 kruiwagens koeienpoep uitrijden, kan er weer wekelijks volop gemaaid worden, hangen de aalbessen struiken vol, staan alle tuinmeubels weer buiten en is het tuinhuis weer klaar gemaakt voor gasten. Maar eerst.....eerst gaan we naar de Coolsingel. Voor het eerst in 18 jaar wordt Feyenoord kampioen. Zo lijkt het althans. De spellingchecker kent zelfs het woord Coolsingel niet meer. Daar willen we heel graag bij zijn. Met onze zoon, met mijn broers, met hun zonen en met nog zo'n 200.000 anderen. Mooi toch, Badur is alweer aan het oefenen.

Tot een volgende keer maar weer,

Hans & Anita
Herstellerij de Eenvoud
www.de-eenvoud.com
Telefoon +33 473 522369

 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...