Neerslachtigheid en Eenzaamheid

Laatst was het Blue Monday, de neerslachtigste dag van het jaar. Een dag waarop even stil gestaan wordt bij het grote aantal mensen dat lijdt aan depressieve gevoelens of depressies. Dat is geen sinecure en valt wat mij betreft qua ernst in dezelfde categorie als verslaving. Twee goede vrienden van mij hebben vanwege hun depressie zelfmoord gepleegd. Nee, beslist geen sinecure.
Die dag was het hier op de Herstellerij schitterend weer. Strak blauwe lucht met zon boven een sneeuwlandschap, dus een prachtige lange wandeling gemaakt.  Aan Blue Monday hebben we niet eens gedacht. Totdat Bram Bakker ons daar op TV aan herinnerde. Mooie, positieve dingen kunnen kennelijk negatieve zaken verdrijven.
Terugkijkend op 4 jaar Herstellerij, kunnen we constateren dat veel gasten te maken hadden met gevoelens van neerslachtigheid, somberte en depressie. Vaak aangezwengeld en versterkt door gevoelens van diepe eenzaamheid. Gevoelens die heel vaak verlammend werken op het herstel. Niet in actie kunnen komen, slecht kunnen slapen, terugkerende angstdromen, paniekgevoelens en niet weten waar te beginnen.

Vandaar dat we willen gaan proberen om daar iets tegenover te kunnen zetten. Een soort integrale benadering vol positiviteit waarmee we de schaduwen van neerslachtigheid en eenzaamheid denken te kunnen verdrijven. Een programma dat we vanaf 1 mei willen gaan aanbieden. Een programma dat zelf kan worden samengesteld en bestaat uit allerlei verschillende onderdelen. Op het gebied van beweging, sport, wandelen, yoga, meditatie, mindfulness, tuinieren, creativiteit, samen koken, muziek luisteren en maken. Ook op het gebied van de juiste voeding - wat juist wel en wat juist niet –, valt er veel te winnen. Slaapgebrek is vaak een belangrijke oorzaak en tegelijkertijd een gevolg, maar ook beter slapen kun je leren. Net als weer kunnen verbinden, je niet langer isoleren maar juist de aanwezigheid van anderen zoeken en je daar uitspreken over die gevoelens van neerslachtigheid en eenzaamheid. Kortom één grote oefening in positiviteit, blijdschap, vreugde, opgeruimdheid én dankbaarheid. We zijn ondanks alles per slot van rekening wél clean.

Het fundament voor deze benadering denk ik te vinden in het vertrouwde 12 stappenprogramma. Acceptatie van je verslaafd zijn is een onderdeel van een meer volledige acceptatie; van wie en wat je zelf bent, van de mensen om je heen, van je levensverhaal tot nu toe en van de omstandigheden waarin je leeft. Vanuit die volledige acceptatie ontstaat de bereidheid om te veranderen en dan kun je het laten gebeuren. Met gunstige gevolgen voor gevoelens van  neerslachtigheid en eenzaamheid.
We kunnen het niet alleen, dat weten we. Ook dit kan ik niet alleen, zeker niet. Dus bij deze vraag ik iedereen die denkt iets te kunnen bijdragen om contact op te nemen via een mailtje, via de telefoon of desnoods via Lef Magazine. Alle ideeën zijn welkom en wellicht dat we dan ergens half april wel een bijeenkomst kunnen organiseren om een wat vastere vorm te vinden om mee te gaan experimenteren.

En verder nog op de Herstellerij. Niks eigenlijk, het vriest dat het kraakt, er waait een gure noordooster er ligt zeker 20 cm vastgevroren sneeuw dus afgezien van een enkele wandeling zitten we binnen, Maar de eerste lammetjes zijn alweer geboren en hebben zelfs al buiten gelopen. Dus de winter gaat straks weer over in de lente.. 

Tot dan,

Anita&Hans Rijneveld
Herstellerij de Eenvoud/ www;de-eenvoud.com
Telefoon 0033-473 522369

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...