Even terug in de tijd, naar 24 augustus 2011. ik word door mijn vrouw Anita en mijn broer straalbezopen afgeleverd op de stoep van verslavingskliniek SolutionS in Barneveld. Ik had dagen alleen maar wodka gedronken, gewoon omdat ik er niet meer wilde zijn. Ik kon het niet meer aan, dacht ik, dacht ik? Volstrekt onlogisch en irrationeel gedrag denk ik nu. Je was overgenomen door je reptielenbrein zei de counselor van de kliniek twee dagen later tegen me. Dat regelt je instinctieve reacties, daar worden ook al je traumatische ervaringen en angsten opgeslagen en die laten littekens na. Het woord reptielenbrein zonk vervolgens weg in de stroom nieuwe indrukken, ervaringen en zelfkennis die ik daar in 28 dagen opdeed.

De film even doordraaien, naar 13 oktober 2013. We hebben bezoek van Onno Nieveen die zegt wellicht iets te hebben om het herstelproces van verslaafden te versnellen. Iets dat ingrijpt op het reptielenbrein. Het reptielenbrein, diep verscholen in de hersenstam en omgeven door de hersenschors, regelt de reacties van de overlevingsinstincten. Maar óók de expressie van emoties. Zoek verder maar op internet, daar staat heel veel. In zijn visie is het reptielenbrein van verslaafden overactief, staat het altijd in de alarmstand, zeg maar. Onnodig eigenlijk. Door regelmatig te luisteren naar  bepaalde resonanties verstopt in rustgevende zeegeluiden is dat te corrigeren. Zegt hij.

Weer een stukje verder in de tijd, naar augustus 2014. Ik heb vaak en veel geluisterd en met mij tien fellows. Bijna allemaal voelen we ons minder opgejaagd, een stuk minder angstig, rustiger, levenslustiger, tevredener én we hebben meer vertrouwen in het leven en de toekomst. Onno en Peter Chappell, een homeopathisch arts uit Engeland hebben zelfs een serie met specifiek op verslaving gerichte geluidsdragers voor ons ontwikkeld. Dertien stuks, die je 26 weken kunt beluisteren. Gewoon elke dag tweemaal 2 tot 4 minuten. Meer en vaker mag ook, minder niet. Volgens Onno en Peter heeft dit evenveel effect als 4 tot 6 uur mediteren per dag. Tel uit je winst.

We naderen het Nu. De videoboodschap op YouTube van Gabor Maté – What is Addiction ,laat een verpletterende indruk op mij na. Alle verslavingen zijn niets meer dan pogingen om diep weggestopte emotionele pijn te verzachten. Toen ik 23 was las ik het Tibetaans Dodenboek, helemaal vergeten. Gabor Maté haalt het weer aan in zijn videoboodschap. Kijken!!  Whatever you do, do not try to escape from your pain, but be with it. Because the attempt to escape from pain is what creates more pain. So the question is how can people be with their pain?. ….… Only if they sense some compassion from somebody, only when compassion is present people allow themselves to see the truth.

Eind oktober 2014. We zijn in de Boeddhistische tempel Kundreul Ling, voor de Tchenrézi ceremonie. De ceremonie van het universele mededogen, dat volgens Boeddhisten in ieder mens aanwezig is.
Dit kan allemaal geen toeval zijn. Kan het zijn dat die Engelse homeopaat, Peter Chappell gelijk heeft en dat die geluidsfrequenties de littekens op ons reptielenbrein helen? Helen door een gevoeld mededogen? Een mededogen dat net als in de Tibetaanse mantra's die tijdens de Tchenrézi ceremonie gezongen worden in die geluidsfrequenties resoneert? En dus ons herstel versnellen en vergemakkelijken. Ik voel dat dit voor mij waar is, maar zelf proberen kan natuurlijk ook. Mail mij maar voor wat, hoe, waar en andere vragen.

Hans Rijneveld werkte 35 jaar in de internationale samenwerking en had een eigen bedrijf. Hij woont, leeft en herstelt verder van een alcohol - en werkverslaving in de Auvergne, Frankrijk. Hij is getrouwd met Anita en heeft twee kinderen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...