Van controle naar vertrouwen - de verschuiving

Een paar dagen geleden las ik een citaat uit een boek van Wayne Dyer en per tijdmachine ging ik bijna tien jaar terug in de tijd. Naar maart 2009 toen mijn vader mij een boek van die zelfde Wayne Dyer cadeau deed, omdat hij vond dat het slecht met me ging. Dat boek ging natuurlijk gelijk de prullenbak in. Zo'n selfmade psycholoog van de koude grond, daar was ik te goed voor en bovendien ging het helemaal niet zo slecht met me. Ik dronk weliswaar veel te veel en erger nog, vaak stiekem, meestal was ik heel prikkelbaar, snel gefrustreerd, snel met mijn oordeel en vrijwel nooit echt luisterend naar wat een ander zei of vond. Maar voor de rest... Daar had ik toch die Wayne Dyer niet voor nodig. Wat een lariekoek zeg.

In die tijd leefde en functioneerde ik vanuit de 'volledige controle modus'. Alles en iedereen om mij heen wilde ik controleren en op elkaar afstemmen. Gewoon om mijn zelf gemaakte illusoire wereldje – waarin ik geen drankprobleem had en niet angstig leefde – te kunnen laten voortbestaan. Dát was een illusie en die knalde in de zomer van 2011 uiteindelijk ook met een enorme knal uit elkaar.

Ik was al zeker dertig jaar verslaafd, erkende dat maar had nog nooit de moeite genomen daar iets meer over te weten te komen. Dat kwam pas in SolutionS. Tussen haakjes; in het speciale jubileummagazine van Solutions had best wat vaker de naam Don Schothorst mogen staan. Hij heeft mijn leven gered, maar dat terzijde. Daar in SolutionS liep een counselor rond die luisterde naar de naam Stotter Frans.
Toen hij in mijn levensverhaal hoorde dat ik van plan was de Drankduivel nu eindelijk definitief te gaan kooien, bromde hij alleen maar zachtjes: 'Nou ik ben benieuwd...'
Toen ik hem daarna vertelde dat ik niet geloofde in een Hogere Macht was zijn advies heel simpel: Pp je knieën en Fake it until You make it. Dat heb ik gedaan met wonderbaarlijke gevolgen. Frans en al die andere fijne counselors uit SolutionS nogmaals mijn eeuwige dank.

Het is nu 30 juni 2018, we wonen al meer dan 5 jaar in Frankrijk, op Herstellerij de Eenvoud hebben we al meer dan 150 gasten gehad en ik zit te wachten op Oscar. De Oscar waarvoor ik de eerste dag op de rookplaats van de kliniek doodsbang voor was. Die Oscar komt voor 30 dagen hier naartoe omdat hij in het drukke Amsterdam het spoor van zijn spirituele herstel pad wat is kwijt geraakt. En dáár gaat het om. Stoppen met gebruiken is eigenlijk stap 0. De herhaling en verdieping van steeds weer dezelfde 12 stappen, toch ook elke keer anders, steeds weer opnieuw, steeds wat bewuster, is mijn weg geworden.

Mijn kronkelige persoonlijke, spirituele ontwikkelingspaadje naar een beter, voller en rijker maar veel eenvoudiger leven. Een leven vanuit vertrouwen, het vertrouwen dat uiteindelijk alles op een bepaalde manier toch wel weer goed komt. Zonder dat ik weet hoe dat goed eruit ziet, zonder dat ik dat hoef te weten. Daar draait het om bij vertrouwen. Zoveel fijner en makkelijker dan controle. Dat is de grootste verschuiving in ons leven tot nu toe. En die nieuwe manier van leven heeft ons gezin weer bij elkaar gebracht en gelukkig laten worden. Gezamenlijk hebben we dan ook op Sicilië ons veertigjarig huwelijk gevierd.  Dát is het resultaat van leven vanuit vertrouwen.

Ik had nog veel meer willen zeggen. Over het leven vanuit vertrouwen, over de AA hier, over de Zesde stap en hoeveel ik daar als 'teleurgestelde idealist' weer van heb opgestoken. Over alle dingen hier op de Herstellerij. Over hoe mooi mijn moestuin er bij ligt in de blakende zon. Doe ik niet. Voor een volgende keer. Tot snel.

Hans & Anita
Herstellerij de Eenvoud, www.de-eenvoud.com
+33 473 522369

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...