Voorjaarsschoonmaak

Niet alleen leggen alle vogels in april en mei een ei, de natuur hult zichzelf elk jaar weer in een nieuw jasje. Zeg gerust maar jas want bijna alles komt groter, breder en sterker terug dan het vorige jaar. Als je nog niet in een Hogere Macht zou geloven, dan hoef je nu alleen maar de natuur in te lopen en om je heen te kijken. Of naar de onmetelijke, vernietigende kracht van de aardbeving in Nepal. De stad Kathmandu is 1.65 meter naar het zuiden opgeschoven. We staan allemaal onder invloed van de Kosmische en de Aardenergie of we dat nu willen of niet. Ik probeer die invloed steeds vaker bewust te ervaren, niet gemakkelijk voor iemand met een overschot aan rationaliteit en een tekort aan gevoel. Maar zo heel af en toe lukt het me om voor even die andere dimensie te ervaren. Spiritualiteit.

In de Franse AA zijn de maanden april en mei de maanden van Le Grand Nettoyage, de grote voorjaarsschoonmaak. Stap 4 en 5 dus. Alle erbarmelijkheden uit dat donkere hoekje van je eigen ik bij elkaar vegen, opbiechten, schulden afschrijven en onze vrijheid herwinnen. De deur naar een nieuwe toekomst openen. Het staat er zo mooi, ook voor augustus 2011 had ik dat al vaak gelezen, maar het leefde niet echt. Of beter: ik leefde niet echt. Ik stond in de overlevingsstand. Door mijn gedrag, de wrok en de geheimen die ik bij me droeg, blokkeerde ik mijn eigen ontwikkeling.

Het belijden van mijn morele schulden, zette me in de ruimte en gaf me een nieuwe vrijheid. Ik ben mijn schaamte en schuldgevoel kwijt, echt kwijt. Lastig om aan anderen buiten de fellowship te vertellen want ik word geacht mij te schamen en wél een schuldgevoel te hebben.

De natuur verteert en gebruikt haar eigen verleden om verder te groeien. Wij mensen, en zeker wij herstellenden, worstelen vaak met dat verleden. Denken er vaak aan en straffen onszelf voor wat we gedaan hebben. Zo raak je er niet van los, verteer en gebruik je het niet. Ik ben de schuld en de schaamte voorbij, durf dat openlijk te zeggen en kan zo mijn verleden goed benutten. Door er lering uit te trekken. Niet vergeten, uiteraard niet vergeten. Nooit, mijn verleden is een soort handboek geworden dat ik kan raadplegen én uitlenen. Met dat verleden als steuntje in de rug, maar met het oog gericht op morgen, overmorgen en overovermorgen.

Ja ik weet het; dag voor dag, 24 uur dat is lekker overzichtelijk. Maar dat betekent voor mij niet dat ik niet vooruit kijk, dat ik geen plannen maak. Integendeel, ik droom, maak plannen, geloof daarin en handel daarnaar. Het grote verschil is dat ik niet meer zo krampachtig hecht aan de resultaten. Dat ik het ook best vind als het anders loopt, of niet loopt. Het bijzondere is dat dat bijna niet voorkomt. Voor mij is het principe van 24 uur vooral van belang op emotioneel niveau. Ik leef niet in de emoties van gisteren, noch in die van morgen, maar alleen in die van het Nu. Of althans daar kom ik steeds dichter bij.

Als ik dit zo teruglees klinkt het net een beetje te, te zelfgenoegzaam. Gelukkig is er nog stap 10 en heb ik twee fijne fellows met wie ik bijna elke dag die stap doe. De dagelijkse schoonmaak zal ik maar zeggen.

Geniet van het voorjaar en de zomer. Dat kan ook hier. Van half juni tot half september organiseren we op de Herstellerij weer de Joie de Vivre vakantieweken. Meer info op de site: www.de-eenvoud.com.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...