Net toen we onze ogen wilden gaan uitwrijven kwam de  sneeuw. En de vorst. Het land ligt nu begraven onder een dikke laag sneeuw. De meren zijn dicht gevroren, kippen hele dag op stok en  Bahadur voelt zich voor het eerst in zijn jonge leven een echte New Foundlander. Terug naar de winterslaap dus maar.
Heerlijk. Door te vertragen, te verstillen, de buitenwereld met al haar prikkels ver buiten het hol kom ik steeds wat dichter bij mezelf. Ervaar ik meer spiritualiteit dan ooit te voren. Ervaar ik misschien wel voor het eerst van mijn leven een gevoel van tevredenheid met mezelf. Niet langer die eeuwige onvrede. Die ik dacht te kunnen overwinnen door steeds maar iets meer, iets anders te doen. Doen, nooit zijn, nooit stilstaan bij wie ik was, maar doen.  Ontevredenheid, onvrede met mezelf is 25 jaar de brandstof voor mijn handelen, mijn doen geweest. Nooit tevreden met alles dat al wél bereikt was, altijd weer een beetje meer, een beetje verder. Nooit tijd genoeg, altijd haast en nog geen tijd genoeg.

Ronddraaiend in mijn hol verteer ik langzaam het van de zomer opgeslagen herstel-vet. Door de eerste 40 maanden van mijn herstel geleidelijk, stilletjes en traag te internaliseren, kom ik ruimer in mijn herstel-vel te zitten. Meer ruimte in mijn vel, minder krampachtigheid in het bestaan. Heerlijk zo'n  winterslaap.
Bijzondere, bijna plechtige AA bijeenkomsten in de geborgenheid van een oude kloosterkelder onder de eeuwenoude Notre Dame de Saint Pierre.
Elfde, Twaalfde, Eerste en Tweede stap, elke maand één. Durven delen van gedachten en gevoelens met mijn nieuwe AA compains. Frans voor fellows, reisgenoten. Niet veel vier of vijf, maar genoeg. In een andere taal en toch het gevoel, het weten geheel begrepen te worden. Voor het eerst in vijftien jaar raak ik volstrekt doordrongen van het spirituele karakter én kracht van het 12 stappen programma. AA, NA, CA,  XA, SLA, maakt niet uit. La Deuxieme etape, une merveilleusse facon de me libérer de ma grande solitude,.....Est ce que je crois ou veux croire en l' existence d'une Puissance Superieure a moi-même. Zoek maar op.

Langzaam aan, beetje bij beetje begint die tweede stap mijn hele leven te doordringen. In haar eigen tempo wordt de leegte gevuld, vervuld. Niet langer in gevecht met de wereld om me heen, niet langer vanuit een kramp leven. Wat is oorzaak, wat gevolg? We kwamen er toe te geloven dat een Macht groter dan wijzelf…ook in mijzelf woont. Er zit 3000 jaar tussen Boeddha en Bill W. maar ze bedoelen hetzelfde.
Ik wrijf de winterslaap uit mijn ogen. Volgende maand gaat Herstellerij de Eenvoud (www.de-eenvoud.com)  weer open. Wat hebben we geleerd van de eerste anderhalf jaar, wat blijft, wat verdwijnt, wat komt spontaan weer op? Tijd om uit de winterslaap te ontwaken. De lammetjes zijn er al, ook al staan ze nog op stal.  De hartslag van het voorjaar wordt al voelbaar. Een nieuwe zomer, een nieuw geluid.  Doorgaan met leven op de polsslag van het NU.

 

Reageer reacties (1)

Nathalie(13. februari 2015)

Mooi beschreven Hans, ik waan me ter plaatse!

Continue comme ça; heel inspirerend.

LEES MEER...