Het is magisch, want hoewel je misschien toch wel iets van kennis bezit over de werking van de verschillende organen van het lichaam, blijft het nog steeds een groot mysterie. De complexiteit en intelligentie van het lichaam zijn buitengewoon.
Wanneer er iets verkeerd gaat, bezit het lichaam een grote wijsheid, waarmee het, zonder dat het veel tips of aansporing nodig heeft, zichzelf geneest. Ook geeft jouw lichaam op een zeer precieze en instinctieve beschrijving aan wat voor soort dingen goed zijn en een gevoel van veiligheid geven.
Terwijl jouw lichaam aan het (over)leven is, zijn er verschillende manieren waarop jij hier uiting aan geeft en waarop jij jouw honger stilt. Deze verschillen beginnen al in de vroegste kinderjaren. Als je niet weet hoe je met je aangeboren wijsheid of bepaalde angsten om moet gaan én niet weet hoe je moet handelen, dan is het erg lastig om de beste versie van jezelf te worden.
De dingen die we onbewust denken en doen, noemen we ook wel 'blinde mechanismen'. Zonder dat je het door hebt, handel je hiernaar. Het goede nieuws is dat wanneer jij je bewust wordt, je deze blinde mechanisme kunt gaan aanpakken en de beste versie van jezelf worden. 
Omdat we allemaal, in een bepaald opzicht, enigszins dwangmatig zijn, omdat het leven nu eenmaal soms zo onveilig is en niemand zich er absoluut veilig kan voelen. En dat is ook goed. Want stel dat je nooit angst zou hoeven hebben? Dat zou nog al stom zijn, omdat er zoveel dingen zijn waarvoor we wel bang kunnen zijn inbegrepen dingen in jezelf.
Maar soms krijgen deze dwangimpulsen je in de greep of domineren jarenlang je gedrag, zonder dat je het in de eerste instantie beseft. Dat zou je eetstoornissen kunnen noemen. Je ziet niet dat een of andere oerangst geactiveerd is en je weet niet hoe jij jezelf moet herpakken, om weer een gevoel van veiligheid te krijgen. Dit is noodzakelijk om je vrij en vervuld te voelen. 
Er is nogal een breed spectrum van soorten eetstoornissen, waaronder anorexia, boulimia en binge eating, inverse annorexia, nao etc.... En laten we eerlijk zijn, veel van ons kampen op enig moment in het leven met een of andere dwangmatigheid rond eten, ook al is het maar kortstondig als je naar de chips of chocola grijpt omdat je even gespannen, eenzaam of verdrietig bent.
Maar dat is anders bij mensen met eetstoornissen. Die zijn geneigd dit soort gedrag te verbloemen en te onderdrukken omdat ze zich schamen. Maar wanneer we niets doen dan kunnen deze eetproblemen chronisch worden. De menselijke psyche is zo prachtig veelzijdig en creatief en tegelijkertijd zo beangstigend eng en complex dat we niet weten hoe we zelf uit dit ingewikkelde proces moeten komen.  

´Wat je verwacht van dit leven is precies wat je krijgt. Jouw verwachtingen staan in directe relatie met je zelfvertrouwen´

 

Reageer reacties (1)

Larry(14. juni 2015)

I've been lonkoig for a post like this forever (and a day)

LEES MEER...