Waaraan moet jij van jezelf voldoen?

Iedereen stelt andere eisen aan zichzelf in zijn of haar leven. Herkenbaar? Ben jij ook iemand waarbij goed nooit goed genoeg is? Staat je leven in het teken van controle? Doe je de dingen alleen maar als je zeker weet dat je het kan? Zitten je dagen altijd vol met dingen die je MOET in plaats van met dingen die je werkelijk WILT?

Zeg eens eerlijk…

Zijn het juist niet de vlekjes, scheve neuzen, flaporen en gekke geluidjes die maken dat je de ander zo leuk, uniek en authentiek vindt? Vaak maken al die dingen bij elkaar dat die ander voor jou helemaal perfect is. Je laat hem of haar zijn wie hij of zij is. Van je beste vriend of vriendin verwacht je toch ook niet dat hij/zij voldoet aan jouw idee of beeld van perfectie?

Perfectionisme en eetstoornissen

Er is heel wat onderzoek verricht om te kijken of er een verband is tussen perfectionisme en het risico een eetstoornis te ontwikkelen. Het gros van deze studies toonde aan dat dit het geval is: wie perfectionistisch is, heeft meer kans om een eetstoornis te ontwikkelen. Dit wil echter niet zeggen dat iedereen die perfectionistisch is zeker een eetstoornis zal krijgen. 

De 11 voordelen van perfectionisme loslaten...

 1. Jouw contacten worden (h)echter dan ooit, omdat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen om ergens aan te voldoen.
 2. Je houdt zeeën van tijd over, want de strijk en de afwas laat je tegenwoordig een weekje wachten.
 3. Je gaat alleen nog naar sociale afspraken waar je wilt zijn en niet meer omdat je vindt dat het moet of verwacht wordt. 
 4. Je hebt veel meer energie want je besteedt jouw tijd in dingen die je energie geven in plaats van kosten.
 5. Jouw emoties, zoals verdriet en boosheid, worden niet meer onderdrukt dus ontplof je nog maar zelden.
 6. Er zijn geen dingen die je niet meer doet of durft aan te gaan, omdat je niet bang meer bent dat je het niet kan.
 7. Je leert meer dan ooit te voren, omdat je fouten mag maken en het niet meteen in één keer moet kunnen van jezelf. 
 8. Je hebt geen spijt meer van alle dingen die je niet gedaan heb. Je leeft voortaan, elke dag, in het hier en nu!
 9. Vergelijken en jaloers zijn op anderen doe je niet meer. Je bekijkt wat je verwondert en aanspreekt en kijkt of je hier zelf iets mee kan.
 10. Wanneer je jouw perfectionisme durft los te laten zal je merken, ervaren en zien dat ook je eetstoornis verdwijnt.
 11. Jouw leven bestaat uit levenslessen en jouw 'fouten' zijn net zo waardevol als de dingen die in 1 keer goed gaan.

Ik daag je uit!

Stop met voldoen aan de verwachtingen van anderen. Stop met jezelf naar beneden te halen. Laat je eetstoornis los en stop met proberen te voldoen aan een ideaalbeeld. Wil je niet liever je tijd besteden aan dingen die je echt belangrijk vindt? Jouw passie, hobby's, muziek, reizen, samenzijn met de mensen van wie je houdt en dingen doen die je echt leuk vindt? Wil je echt beginnen met LEVEN?

Wil je meer weten over de ervaringsdeskundige eetstoornis coaches uit het ISA Power team? Klik hier.
Wil je het team komen versterken of je inzetten als vrijwilliger laat het ons dan weten en stuur een e-mail naar: info@isapower.nl 

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...