Wat als...?

Soms vraag je jezelf dingen af, waarom dingen gaan zoals ze gaan. Misschien heb jij als kind ook wel eens de vraag gesteld: ‘Waarom heet een vork niet een mes, en een mes niet een vork?’ Of: ‘Wat als de zon er helemaal niet was?’ Of: ‘Waarom gaan we dood?’ En waarom worden mensen ziek waarvan ik houd?’ Het is heel normaal om dit soort vragen te stellen aan jezelf. Je bent niet de enige die op deze manier stil staat bij de dingen in het leven.

Misschien heb jij ook wel iets in het leven waar je niet zo tevreden over bent. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je opleiding niet hebt afgemaakt, dat je niet dat cijfer hebt gehaald waar je op had gehoopt, dat je helaas niet de baan hebt gekregen waar je van droomde, dat je een relatie verbrak en nadien nooit meer zo verliefd bent geworden, of het kan zijn dat de jongen waar je verliefd op was verliefd werd op je beste vriendin. Bij al deze dingen, kan het zijn dat je jezelf de vraag stelt: ‘WAT ALS…….. dit wel zo was geweest en WAT ALS dit wel was gelukt?!’

Als er iets is wat mensen zichzelf vaak afvragen, is het wel het 'WAT ALS' scenario. Het is iets wat we bijna dagelijks doen, dus ook hierin ben jij zeker niet de enige! Dat kan je misschien geruststellen.

Een vraag die ik me kan herinneren, en die mij vroeger lang heeft achtervolgd is de volgende vraag: ‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkeld?!’ Mogelijke antwoorden die ik kon bedenken waren: Was ik dan veel gelukkiger geweest? Had ik dan mijn school af kunnen maken? Was ik dan beter geweest in sporten? Had ik dan meer vrienden gehad? Had ik dan een betere baan gehad?

Deze ‘WAT ALS ……’ vraag achtervolgde me dagen, weken, en zelfs maanden. Maar het leverde me niets op. Want de vraag en het antwoord, lagen bedolven onder het stof uit het verleden. En aan het verleden: daar kon ik niets meer aan veranderen.

Echter, was de vraag niet zomaar weg uit mijn gedachten. Wat ik heb geleerd is dat ik de dingen die mij zijn overkomen niet zomaar zijn gebeurd. In alles zat een levensles en uit alles heb ik geleerd. Het feit dat ik dit alles heb meegemaakt, maakt mij wie ik ben. Ik ben super krachtig en weet wat ik wil. Mijn eetstoornis was een cadeau. Of zoals een cliënt het laatst noemde “Isabelle, het is wel een cadeau met verdomd veel strikjes, lintjes en plakbandjes en het is verrekte moeilijk om uit te pakken.”
Tja, lastig is het cadeautje wel.

“Het verleden is niet te veranderen is, de toekomst is een gift,
een mooi cadeau voor ieder mens.“

Je kan de vraag: ‘WAT ALS…… Ik GEEN eetstoornis had ontwikkeld’, dus beter ombuigen naar iets waar je wél antwoord op kunt vinden.

‘WAT ALS…….. ik mijn eetstoornis overwin?’ ‘WAT ALS…….. Ik weer kan genieten van eten?’ ‘WAT ALS……… Ik weer kan leven zonder elke minuut van de dag te moeten denken aan (niet) eten?!’

Deze vragen, laten je kijken naar de toekomst, omdat deze antwoorden liggen te wachten in de toekomst. Jouw toekomst. En op deze vragen over de toekomst, mag en KAN JIJ antwoorden!

Wil je hulp om je eetstoornis te overwinnen of wil je iemand helpen die hier mee worstelt. Bekijk dan eens onze website: www.isapower.nl

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...