Een nieuw begin

Laat ik van de gelegenheid gebruik maken, om het nieuwe jaar te verwelkomen. Een nieuw jaar staat voor nieuwe kansen. Maar ook: even opnieuw bekijken wat ik nou echt belangrijk vind in het leven.

Niet voor niets starten veel mensen het jaar met goede voornemens. Eigenlijk heel passend. En misschien is het uiteindelijk helemaal niet belangrijk of je die voornemens ook waarmaakt? Of het daadwerkelijk lukt om die tien kilo kwijt te raken? Of dat het je lukt om die sigaret te laten liggen? Volgens mij is het de intentie die al zo veel betekent.
Binnen mijn werk kom ik niet alleen mensen tegen, die al grootse stappen hebben gezet in het vaarwel zeggen van hun verslaving. Ik kom allerlei soorten mensen tegen die vooral één ding gemeen hebben: ze zoeken verandering. De belangrijkste vraag tijdens de eerste sessie is dan ook de vraag waar we mee afsluiten: Waar wil jij heen?

De feestmaand december is voor mij ook altijd een maand om terug te kijken. Herinneringen van het afgelopen jaar passeren de revue. Waar heb ik van genoten? Welke beelden blijven me bij? Wat heeft me diep geraakt? Bewust terugblikken betekent ook nog even contact met die emoties. Welke gevoelens zijn er nog?

Mijn oma had altijd de prachtige gewoonte om elke zondag naar het kapelletje te fietsen. In het kapelletje stak ze twee kaarsjes aan: eentje voor de levenden en eentje voor de mensen die gestorven zijn. In gedachte maakte ze even contact met de mensen die ze wat extra aandacht wilde geven. Dat betekent kerst voor mij. Weer even contact maken met wat er is en wat er geweest is.

In mijn werk merk ik dat de feestmaand voor veel mensen dubbel is. Sommige mensen kijken er erg naar uit. De tijd met familie, genieten van het samenzijn en lekker eten. Er zijn er echter ook veel die er tegen op zien. Ik hoor vaak terug dat ze de periode zo beladen vinden. Deze mensen zijn blij als de tijd weer voorbij is. Dit zijn twee facetten waarvan ik denk dat het dus ook heel passend is bij deze maand.

Het nieuwe jaar wijden we in met veel knallen en licht. Al dan niet gepaard met veel alcohol. Voor mensen die een verslaving hebben gehad, kan het soms weer een trigger geven. Ook dat hoort erbij. Vaak wordt er met cliënten besproken wat ze nodig hebben om dit soort risicomomenten het beste door te komen. Mensen zijn daar heel verschillend in. De een heeft het nodig om zichzelf de ruimte te geven om te zondigen. De ander heeft het juist nodig om zich strikt aan een bepaalde grens te houden.

Maandag 2 januari 2017: een nieuw begin. Ik wil jou dan ook uitnodigen om een moment te nemen om daar even bij stil te staan. Waar wil jij heen dit jaar? Wat is voor jou dit jaar belangrijk? Wat is jouw nieuwe begin?

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...