Een dubbeltje wordt nooit een kwartje

Mensen doen soms uitspraken waarmee ze een ander kwetsen. Ze hebben geen idee wat voor impact hun uitspraken kunnen hebben. Opmerkingen die kant nog wal raken, maar wel schade veroorzaken. Wat de meeste mensen niet wisten, is dat toen ik op de middelbare school zat thuis studeren haast onmogelijk was voor mij. 
Elke dag was maar de vraag was of het er rustig was of niet. Het was niet fijn om thuis te zijn want de sfeer kon van ‘geen vuiltje aan de lucht’ in één keer volledig omslaan naar een ‘vijandige, soms gevaarlijke en onplezierige sfeer’. Ik was om deze reden vrijwel nooit thuis en studeerde bij vriendinnen. Geen gezonde situatie voor een opgroeiende tiener. Sommige mensen wisten van de problemen thuis af maar konden weinig anders voor mij betekenen dan naar mijn verhalen te luisteren. Ingrijpen is haast onmogelijk. Ik ben achteraf blij dat deze mensen er zijn geweest voor mij. Uiteindelijk na een jaar doubleren heb ik het voortgezet onderwijs toch behaald.
Ik ging, omdat mijn vader mijn eigen keuze geen goede keuze vond, naar een andere MBO opleiding. Ik wilde eigenlijk apothekersassistent worden. 'Daar zijn er al 12 van in een dozijn', zei mijn vader. Hij had wel gelijk, zo blijkt nu. Het was een leuke opleiding, alleen de leraren waren niet allemaal even leuk. Zo had ik een leraar voor praktijk met dezelfde achternaam als mijn meisjes achternaam.

Blijkbaar was hij geen fan van mij. Waarom? Ik heb geen idee? Mensen nemen soms niet de moeite om verder te kijken naar andere mensen. Zo maakt hij ooit de opmerking; als je geboren bent voor een dubbeltje wordt je nooit een kwartje. Al was zijn opmerking kwetsend en pijnlijk, het heeft ervoor gezorgd dat ik nooit heb opgegeven. Dat ik mij door moeilijke tijden heen geworsteld heb en dat nog steeds doe. Dank u meneer met dezelfde achternaam als ik, ik ben een gezonde volwassen vrouw met een prachtige gezin, een fantastische loopbaan, verdien een veel beter salaris dan uw lerarensalaris, en heb mijn zaakjes goed voor elkaar. Meneer met dezelfde achternaam als ik, dit dubbeltje is geen kwartje maar een zilveren tientje geworden.

Het niet helemaal afgerond hebben van een HBO studie is toch best een ding. Naast de hele bak aan ervaring is het toch eigenlijk een must have en dus heb ik besloten om weer te gaan studeren. Ik heb besloten dat ik een andere wind ga laten waaien en dat ik mijn pijlen richt op de HBO opleiding Toegepaste Psychologie. 

Dat HBO diploma gaat er komen, al is het maar voor mijzelf.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...