Lef

Het voelt alsof ik er gisteren nog was, al is het nu 20 jaar geleden. Nog maar net volwassen en op eigen houtje naar Spanje. Het idee was om Spaans te leren en daar een paar maanden blijven werken. Ik vond het stoer om te kunnen zeggen dat ik het Lef had om mijn studie te onderbreken en huis en haard achter te laten. Veel studenten gingen reizen of werken in het buitenland, dus waarom ik dan ook niet? 
Het resultaat? Eindeloze avonden zuipen en feesten, lange middagdutjes waardoor ik de praktijklessen miste en de taal niet genoeg beheerste tijdens mijn eerste sollicitatie. Toen al was mijn leven onhanteerbaar vanwege mijn gebruik. Daarentegen liet ik mij niet uit het veld slaan. Ik vloog naar Ibiza en met mijn vloeiende Engels, werkte ik me daar het schompes in een all-inclusive familiehotel. Ik moest en zou in Spanje blijven. Terugkeren naar huis was geen optie. Ik had toch wel het Lef om door te gaan?

Vandaag de dag, met name door het afgelopen jaar, heeft Lef voor mij een iets andere betekenis:
Ik had de moed om hulp te vragen bij mijn drank- en drugsprobleem, waardoor ik kon stoppen met weglopen voor mijn problemen en juist leerde mijzelf te accepteren.
Ik durfde een specifiek familielid (zie vorige blog) eindelijk mijn grootste geheim te vertellen, vroeg haar om hulp en sprak mijn behoefte aan verbinding uit. We eindigden ons gesprek met een stevige knuffel.
Ik was dapper toen ik mij liet interviewen in de podcast ‘Verslaafd’ waarin de vraag ‘Is er leven na de dope’ centraal staat. Ik was kwetsbaar, eerlijk en heel open over wat ik gedaan en meegemaakt heb. Ik mocht volledig mijzelf zijn en voelde de liefde stromen. 
Ik had zelfs de guts om tijdens deze podcast te vertellen over mijn escort verleden, met het idee andere vrouwen in hetzelfde schuitje, hoop te kunnen geven. Hoop dat er een uitweg is. De uitweg die ik inmiddels heb gevonden.
Ik was flink toen ik mijn eigen grens bewaakte, al wist ik dat ik er een dierbare vriendin mee zou kunnen verliezen. 

Bijzonder hoe het fenomeen ‘Lef’ in de loop van de jaren een heel andere betekenis kan krijgen. Tegenwoordig betekent voor mij ‘Lef’ niet meer hoe vér ik durf te gaan, maar wél hoe dicht ik bij mijzelf durf te blijven.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...