Ook een beetje alcohol is niet goed voor je hart

Ondanks dat er steeds meer bewustzijn is over de schadelijkheid van alcohol, komt de uitspraak dat een klein beetje alcohol juist gunstig is voor je hart nog regelmatig voorbij in de media. Een grote tien jaar durende genetische studie onder een half miljoen Chinezen haalt nu ook die mythe onderuit. Het alcoholadvies van de Nederlandse Gezondheidsraad om bij voorkeur geen alcohol te drinken of het in ieder geval beperkt te houden tot niet meer dan één glas per dag, krijgt hierdoor nieuwe onderbouwing.

De onderzoekers, van de Universiteit van Oxford, de Universiteit van Peking en de Chinese Academie voor Medische Wetenschappen, ontdekten dat één tot twee glazen per dag het risico op een herseninfarct met 10 tot 15 procent verhogen, vier glazen met 35 procent. Matig gebruik leidt ook tot hoge bloeddruk. Op het risico een hartinfarct te krijgen had het geen effect. Het negatieve effect van alcohol zie je vooral bij Chinese mannen in het onderzoek. Zij drinken beduidend vaker dan Chinese vrouwen. 

Oorzakelijk verband
De studie werd gepubliceerd in het medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De onderzoekers maakten gebruik van analyses op basis van Mendeliaanse randomisatie, waardoor ze betere uitspraken konden doen over het oorzakelijk verband tussen alcoholgebruik en hart- en vaatziekten. De onderzoekers hebben gekozen voor Chinese volwassenen, omdat Aziaten een mutatie in hun dna hebben, waardoor alcohol moeilijker kan worden afgebroken. Daardoor zijn de gevolgen op hun gezondheid extra goed te meten. 

08/04/19

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (1)

Ian S(10. april 2019)

Alcohol:-
Een ghoul (Arabisch: الغول, al-ghuûl) is een demon of monster afkomstig uit de pre-islamitische Arabische religie die geassocieerd is met kerkhoven en menselijk vlees consumeert. In moderne fictie is de term vaak gebruikt voor een bepaald soort ondode monsters.

LEES MEER...