Artsen roepen Albert Heijn en Jumbo op om per direct te stoppen met de verkoop van sigaretten. Vrijdag openden zij een petitie waarin ze stellen dat de supermarktketens kinderen moeten beschermen tegen de laagdrempelige verkrijgbaarheid. Naast de petitie wordt er ook actiegevoerd in Rotterdam.

In de petitie stellen de artsen dat er dagelijks zeventig kinderen hun eerste sigaret roken. Volgens hen dragen supermarkten op dit moment actief bij aan het aantal rokers en dus ook de jaarlijkse sterfgevallen. De initiatiefnemers vinden dat Albert Heijn en Jumbo als marktleiders, maar ook andere supermarktketens, een effectieve bijdragen moeten leveren aan de Rookvrije Generatie. ‘Hoe minder verkooppunten er zijn, hoe minder je de kans hebt dat kinderen in aanraking komen met sigaretten en de gevolgen ervan’, verklaart huisarts Shakib Sana, een van de initiatiefnemers, aan Hart van Nederland.

Grijpbaarheid
Met de petitie willen de artsen duidelijk maken dat kinderen vaak met hun ouders of vrienden in de supermarkt te vinden zijn voor hun eerste levensbehoeften. ‘Dan zie je dat sigaretten makkelijk in het zicht zijn en dat verhoogt de grijpbaarheid’, aldus Sana.

Actie
De petitie is ondertussen al door verschillende organisaties, zoals het KWF en het Longfonds ondertekend. Om nog meer aandacht te krijgen voor deze oproep, voeren de initiatiefnemers vrijdag ook actie op de markt in Rotterdam. Ze willen zo snel mogelijk een verbod op de verkoop. ‘Het liefst vandaag nog.’

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...