10 gram alcohol, 4 % meer risico op leverkanker

Drie drankjes per dag kunnen al genoeg zijn om leverkanker te veroorzaken. Met elke 10 gram geconsumeerde alcohol, wordt het risico met 4 procent verhoogd. Dat blijkt uit een groot wereldwijd onderzoek van het World Cancer Research Fund. Zij analyseerden 34 studies waaraan 8.2 miljoen mensen hadden deelgenomen. 24.500 van hen hadden leverkanker.

Dat alcohol sterk gelinkt kan worden met leverkanker was al lang bekend, maar tot nu toe was niet duidelijk om hoeveel alcohol het gaat. Het fonds raadt vrouwen dan ook aan niet meer dan één glas per dag te drinken, voor mannen is dat twee glazen. Daarnaast vinden de onderzoekers het noodzakelijk dat gezondheidswaarschuwingen op etiketten verplicht worden. ‘Ook obesitas verhoogt het risico op leverkanker, en mensen hebben vaak een blinde vlek als het gaat om het aantal calorieën in alcohol.’

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge spreken het onderzoek tegen. Volgens hen verhoogt het risico op leverkanker pas vanaf 5,5 eenheden per dag. ‘Maar dan nog zijn er tal van andere redenen om de aanbeveling minder te drinken, te ondersteunen’, stellen zij.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...