10 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven

Zelfvertrouwen is, het woord zegt het al, vertrouwen in jezelf. Geloven in jezelf, jezelf de moeite waard vinden. Maar het is ook positief in het leven staan en de toekomst optimistisch tegemoet zien. Door een verslaving daalt over het algemeen iemands zelfvertrouwen tot 0. Als je in herstel bent, heb je alle reden om je zelfvertrouwen een flinke boost te geven.

Het opvijzelen van je zelfvertrouwen levert heel veel op:
een positieve levensinstelling, meer voldoening, een betere gezondheid, trouw aan jezelf, een unieke persoonlijkheid en een leven vol tevredenheid.

Maar hoe krik je dat zelfvertrouwen nou op een goede en gezonde manier op?
Lef geeft 10 tips!

Assertiviteit
Onderneem stappen wanneer anderen je niet respectvol behandelen. Iemand met voldoende zelfrespect accepteert het niet als andere mensen hem slecht behandelen. Spreek iemand op respectvolle wijze aan op zijn of haar gedrag.

Zelfacceptatie
Leer jezelf kennen. Hoe meer je jezelf begrijpt, hoe meer je zult beseffen hoe uniek je bent.

Vriendelijkheid
Wie goed doet, goed ontmoet. Een cliché waar je U tegen zegt, maar wel waar. Wanneer jij vriendelijk met mensen om gaat, gaan zij ook op een aardige manier met jou om. Lach eens naar degene voor je in de rij bij de kassa, wedden dat hij terug lacht?

Realisme
Leer omgaan met kritiek en vat deze niet te persoonlijk op. Kijk naar de wereld vanuit een vrijstaand perspectief.

Focus
Het is de motivatie die telt. Zelfrespect heeft niets te maken met uiterlijk vertoon van rijkdom, succes, schoonheid of status.

Vergeving
Vergeef anderen en vergeef jezelf. Leef niet in het verleden, maar kijk vooruit.

Respecteer anderen
Als je geen respect voor anderen hebt, kun je jezelf ook niet respecteren. Haal anderen nooit naar beneden om jezelf beter te voelen.

Nederigheid
Een moeilijk begrip voor mensen met weinig zelfvertrouwen. Het is belangrijk nederigheid niet te verwarren met ondergeschiktheid. Misschien is ‘bescheidenheid’ een betere benaming.

Zelfwaardering
Een hekel aan jezelf hebben is levensgevaarlijk. We maken nu eenmaal fouten, maar het is belangrijk daarvan te leren en jezelf niet compleet naar beneden te halen.

Verantwoordelijkheid
Diverse deskundigen stellen dat de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor je leven, dé bron is waaruit zelfrespect en zelfvertrouwen ontstaan.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...