Onwetendheid wereldwijd: alcohol verhoogt risico kanker

Bijna niemand in Nederland, Engeland en Amerika weet dat alcohol het risico op kanker (volgens Wereld Kanker Onderzoek Fonds doodsoorzaak nummer 1 wereldwijd) vergroot. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken in de drie landen.

Volgens een onderzoek van Stap, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid, weet 90 procent van de Nederlanders niet dat alcohol kanker kan veroorzaken. In Nederland is borstkanker een van de meest voorkomende kankersoorten: een op de zeven à acht vrouwen krijgt de ziekte. De cijfers stijgen met de jaren. Zo hadden in 2010 15.000 vrouwen in Nederland borstkanker en is de verwachting dat er in 2020 20.000 vrouwen met borstkanker zijn. Van de borstkankerpatiënten hangt 7,7 procent nauw samen met alcoholgebruik, blijkt uit cijfers van TNO uit 2014.

Brits onderzoek
Ook in Engeland is maar 10 procent van de mensen op de hoogte van het risico op kanker, blijkt uit onderzoek van Cancer Research UK (CRUK). Uit datzelfde onderzoek blijkt dat 77 procent van de Britten denkt dat waarschuwingen op alcoholverpakkingen kunnen helpen om de bekendheid te vergroten. Buiten borstkanker zijn leverkanker, darmkanker en keelkanker veelvoorkomende soorten van de ziekte.

Risico
Richtlijnen van de Gezondheidsraad in 2015 geven aan dat het risico op borstkanker met 6 procent toeneemt bij een glas alcohol per dag. Bij meer dan drie glazen is het risico 25 procent hoger dan normaal. Borstkankerchirurg Marjolein de Jong zegt dat minderen al vrij snel loont: ‘Vanaf het moment dat iemand stopt, ontstaat er acute gezondheidswinst omdat het oestrogeenniveau snel omlaag dendert.’

Volgens De Jong heeft het risico op borstkanker met de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam te maken. ‘Alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in het bloed. Dat leidt tot meer celdeling en als die deling verkeerd uitpakt, heb je de mogelijke bron van kanker te pakken.’

Wereldwijde verklaring
De American Society of Clinical Oncology riep afgelopen november nog een wereldwijde verklaring op tot minder alcoholgebruik. Volgens de stichting wist 70 procent van de Amerikanen niet dat alcohol kankerverwekkend kan zijn.

08/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...