Jongeren lopen steeds groter risico op gokverslaving

Belgische jongeren lopen steeds meer risico om verslaafd te raken aan gokken. Dat blijkt uit onderzoek van de hogeschool UCLL Leuven-Limburg onder 3000 12 tot 20-jarigen.

De cijfers liegen er niet om: één op de vijf jongeren heeft het afgelopen jaar met geld gewed op een sport, bijna vijf procent is op een risicovolle manier bezig met gokken en drie procent kan ingedeeld worden in de categorie probleemgokker.

Illegaal
Hoewel gokken illegaal is voor minderjarigen, komen tieners er steeds jonger mee in aanraking, zegt Kristien Coteur, een van de onderzoekers. ‘In Vlaanderen heeft zowat één op de zeven jongeren al voor de leeftijd van 12 jaar voor het eerst gegokt.’ Volgens cijfers van Jellinek is de grootste groep gokverslaafden verslaafd aan internet gamen.

Snoep en drank
Uit het onderzoek blijkt ook dat in jongerenorganisaties en sportclubs op grote schaal casinospelen worden gehouden. Ze spelen poker of roulette, vaak voor snoep of drank. Volgens Coteur worden risico’s op gokverslaving hierdoor aangewakkerd.

Om gokverslavingen tegen te gaan werd het informatieve spel ‘You bet’ in het leven geroepen. Leraren en opvoeders die dagelijks met jongeren omgaan willen het thema gokken op deze manier bespreekbaar maken op middelbare scholen.

15/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...