Obese kinderen: levensverwachting daalt 10 tot 20 jaar

Volgens cijfers van de Engelse regering heeft 20 procent van de kinderen in Engeland obesitas. Uit het nieuwe rapport blijkt dat vier op de vijf zijn hele leven lang obesitas zal houden. Ook zouden obese kinderen tot 10 jaar korter leven. Hun gezonde levensverwachting kan zelfs met twintig jaar dalen. Artsen vragen onder meer om een fastfoodreclameverbod tot negen uur ’s avonds.

Maar dat is niet voldoende, meent professor Caroline Braet, die onderzoek doet naar obesitas bij kinderen. Volgens de onderzoeker ontstaat obesitas niet alleen door ongezonde voeding of te weinig bewegen: ‘Iedereen weet dat snoepen ongezond is, maar niet iedereen kan die verleiding even makkelijk weerstaan. 40 procent van de kinderen eet door stress of verdriet. Een gezondheidscampagne is daar geen oplossing voor.’

Nederland en België
In landen als Nederland en België is minder sprake van obesitas bij kinderen. In België heeft ongeveer 3 tot 5 procent van de 3-17 jarigen obesitas volgens het Wetenschappelijk Instituut van Volksgezondheid (2014). Nederland scoort nog lager: 2,7 procent van die leeftijdscategorie heeft in 2016 obesitas, blijkt uit cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Volgens het VWS hebben obese kinderen vaak te maken met stigmatisering, vooral meisjes. Hierdoor hebben zij meer kans op een lagere zelfwaardering en samenhangende psychosociale problemen, zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid.

Meer professionele begeleiding
Meer ouders moeten professionele begeleiding gaan volgen, vindt professor Braet. ‘We zien kinderen met obesitas er vaak niet in slagen om hun gewicht onder controle te houden. Dat wil niet zeggen dat ze er helemaal niets tegen kunnen doen, maar op eigen houtje op dieet gaan, doet dikwijls meer kwaad dan goed.’

Op 29 maart is er een congres over emotie-eten en obesitas bij kinderen. Wil je meer weten, klik dan hier voor meer informatie.

24/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...