Minderen tot sigaret per dag: risico op vroeg overlijden blijft hoog

Wie zijn tabaksverslaving vermindert van twintig naar één sigaret per dag, loopt 50 procent extra risico op hartproblemen dan iemand die niet rookt. Dat en meer blijkt uit een onderzoek van het University College in Londen.

Het risico op hart- en vaatziekten bij één sigaret per dag ligt gemiddeld 50 procent hoger dan bij iemand die nooit rookt. Het effect is voor vrouwen nog groter: bij hen verhoogt het risico met 57 procent. Ook de kans op een beroerte wordt vergroot bij een dagelijkse sigaret: bij mannen is het risico 25 procent groter en bij vrouwen 31 procent groter dan iemand die nooit heeft gerookt.

Belangrijkste doodsoorzaak onder rokers
Uit het onderzoek blijkt ook dat hart- en vaatziekten het belangrijkste sterfterisico van tabak zijn. In bijna de helft van de gevallen van voortijdige sterfte gaat het om een hartinfarct of een beroerte. Dat komt mede doordat hart- en vaatziekten onder niet-rokers ook al een belangrijke doodsoorzaak zijn – zodat een kleine verhoging van het risico al meteen grote gevolgen heeft.

‘Stop er volledig mee’
Eerder was al bekend dat de gezondheidsschade van roken niet gelijk oploopt met het aantal gerookte sigaretten. Toch verbaasd deze uitkomst de onderzoekers. Hoofdonderzoeker Allan Hackshaw: ‘Minderen lijkt een wereldwijde trend te zijn. Het probleem is dat de meeste mensen denken dat ze daarmee de risico’s verlagen, maar dat blijkt dus niet het geval.’ De wetenschappers hebben dan ook een advies aan alle rokers: stop er volledig mee.

Er is ook goed nieuws, zeggen de onderzoekers: wanneer je stopt met het roken van die ene sigaret per dag, daalt het risico terug naar het ‘normale’ risico.

25/01/2018

Reageer reacties (0)
LEES MEER...