Studenten die te veel drinken eerder 'zien'

Studenten die riskant veel drinken en een alcoholverslaving kunnen ontwikkelen, moeten eerder in beeld komen. Hogeschool Windesheim en de Universiteit van Amsterdam zijn bezig met onderzoek voor een oplossing.

Van de studenten in Amsterdam en Zwolle is 85 procent een risicodrinker. Dit betekent dat hun alcoholgebruik invloed kan hebben op hun gezondheid en schoolprestaties. Veel studenten stoppen na hun studie met te veel drinken, maar een deel blijft in hetzelfde patroon doordrinken en kan een verslaving ontwikkelen. Dit wordt tot nu toe niet bijgehouden, waardoor studenten die een alcoholprobleem ontwikkelen niet op tijd gezien worden.

Vragenlijst
5500 studenten uit Zwolle en Amsterdam vulden een vragenlijst in over hun alcoholgebruik. Aan de hand van hun antwoorden wordt een score verbonden. Hoe meer alcohol een student drinkt, hoe hoger de score. Een hoge score geeft aan dat een student een verslaving kan ontwikkelen. Dit geeft aanleiding om in gesprek te gaan over het alcoholgebruik van de student.

De vragenlijst die de studenten invulden, is een aangepaste versie op de al eerder bestaande vragenlijst voor volwassen. Omdat studenten vaak meer drinken dan volwassen, is de normering van de score aangepast.

10/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...